Finans

Investeringsforeninger blev måske også ramt i udbytteskandalen

Store danske investeringsforeninger som Nordea Invest og Danske Invest kan uforvarende have hjulpet svindlere med at snyde den danske statskasse for omkring 12,7 mia. kr.

Det skriver Berlingske Business.

Svindleriet kan være sket i forklædning af shorting, hvor man udlåner aktier til investorer, som tjener penge på faldende aktiekurser.

En række centrale danske investorer har i mange år lånt aktier ud, men det er uvist i hvilket omfang aktierne blev brugt ulovligt. I dag har flere af dem klare regler for, hvordan aktielånene kan ske.

I et samarbejde mellem, DR, Politiken og en række andre europæiske medier blev det fundet, at flere lande i Europa tilsammen kan være blevet franarret 410 mia. kr. Det er sket ved svindel med udbytteskatter, som blandt andet har været muligt ved at låner aktier over samme periode, hvor selskaber betalte udbytter.

- Vi har aldrig haft en konkret mistanke om, at nogle af vores aktier er blevet brugt til skatteoptimering. Men i princippet kan man ikke være 100 pct. sikker på, hvad en aktie har været brugt til - det er altid svært at sikre sig fuldstændigt mod kriminalitet, siger Eric Pedersen, der er direktør i Nordea Invest, til Berlingske Business.

Nordea Invest har forsøgt at sikre sig mod fremtid svindel med udbytteskat ved at lave en liste over bestemte aktører, som foreningen vil låne aktier ud til. Samtidig har selskabet sat priserne på aktierne på en måde, hvor det ikke kan betale sig at skatteoptimere.

Læs også
Top job