Finans

Kan Stephen Hawking blive det næste ansigt på en britisk pundseddel?

Bank of England vil have den britiske befolkning til at bestemme, hvilken berømt person inden for videnskaben, der skal portrætteres på den kommende 50-pundseddel.

Den verdensberømte fysiker Stephen Hawking ses her i 2003. Han døde i marts i år, 76 år gammel. Foto: AP/The Plain Dealer/Scott Shaw

Hvilket ansigt skal pryde Storbritanniens næste 50-pundseddel, når den nuværende inden for få år skal erstattes af en ny og mere sikker model?

Det spørgsmål beder den britiske centralbank, Bank of England, nu briterne om hjælp til at besvare.

Frem til midten af december kan den britiske befolkning nominere personer, de mener, der skal portrætteres på den nye 50-pundseddel.

Det er dog tre hovedkrav til nomineringerne: Personerne skal være britiske, de skal være kendt for deres arbejde inden for forskning og videnskab, og så skal de være døde, da den eneste levende person, som den britiske centralbank vil portrættere på de britiske mønter og sedler, er den siddende regent.

Årsagen til, at det netop er videnskabsfolk, skyldes, at Bank of England ønsker at hylde Storbritanniens bidrag til videnskaben gennem tiderne, forklarer Bank of Englands direktør, Mark Carney.

»Den nye 50-pundseddel vil hylde Storbritanniens bidrag til videnskaben. Vores historie er fyldt med personer, hvis arbejde har været med til at forme, hvordan vi tænker i dag og som fortsat inspirerer os. Vores pengesedler er en mulighed for at fejre mangfoldigheden i det britiske samfund og fremhæve bidragene fra nogle af vores største medborgere,« siger han.

De britiske medier er allerede nu begyndt at spekulere i, hvem der kan være i spil at løbe med pladsen på den nye seddel.

Ifølge avisen The Guardian vil den britiske professor og astrofysiker Stephen Hawking, der døde i foråret, med stor sandsynlighed være et populært bud.

Avisen nævner, at også kvindelige forskere som Dorothy Hodgkin (1910-1994) og Rosalind Franklin (1920-1958) vil være blandt de potentielle bud, fordi der aldrig tidligere har været en kvinde på en 50-pundseddel.

Selvom Bank of England nu lægger nomineringsprocessen ud til offentligheden, er det dog stadig et ekspertudvalg udpeget af centralbanken, der skal træffe den endelige afgørelse.

Ifølge Bank of England vil det i løbet af næste år blive offentliggjort, hvem der skal pryde den nye seddel. Det vil ske samtidig med, at den nye seddels endelige design vil blive offentliggjort.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår den nye 50-pundseddel skal i cirkulation, blot at det vil blive efter den nye 20-pundseddel, der kommer på gaden i 2020.

Læs også
Top job