Serier

Bankernes cheflobbyist Ulrik Nødgaard kunne have stoppet hvidvaskskandale

Finanstilsynet blev med Ulrik Nødgaard som chef advaret om Danske Banks hvidvasksag en stribe gange uden at gribe tilstrækkeligt ind. Nu er Nødgaard bankernes toplobbyist.

Hvidvask i Danske Bank
Finanstilsynet blev med Ulrik Nødgaard som chef advaret om Danske Banks hvidvasksag fire gange uden at gribe tilstrækkeligt ind. Nu er Nødgaard bankernes toplobbyist. Foto: Martin Bubandt Foto: Martin Bubandt

Fire skriftlige advarsler om hvidvaskproblemer i Danske Banks estiske filial landede på Finanstilsynets bord, mens bankernes nuværende toplobbyist, Ulrik Nødgaard, var chef for tilsynet. I samme periode greb Finanstilsynet aldrig for alvor ind i sagen, som har udviklet sig til en historisk skandale for hele den danske finanssektor, som Ulrik Nødgaard i dag repræsenterer.

Det viser en analyse fra den estiske centralbank, hvoraf det fremgår, at man advarede det danske tilsyn i 2007, 2009, 2012, 2013 og 2014 om »alvorlige mangler« i Danske Banks hvidvaskindsats. Ulrik Nødgaard var øverste chef i perioden fra 2009 til 2015.

»Finanstilsynet har i hvert fald ikke løftet den opgave, det skulle, og det var Ulrik Nødgaards ansvar i de år,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert og indehaver af revisorjura.dk.

De to CBS-professorer Flemming Poulfelt og Ole Risager er også kritiske.

»Når der kommer sådanne meldinger fra udenlandske myndigheder, så må man altså som tilsynsmyndighed syreteste de svar, man får,« siger Flemming Poulfelt.

Ole Risager kalder tilsynets utilstrækkelige reaktioner for »en kæmpe brøler«.

»Det er en fortælling om, at den daværende direktør, Ulrik Nødgaard, har udvist Danske Bank en enorm tillid, som på daværende tidspunkt ikke blev gengældt,« siger Ole Risager.

Det estiske tilsyn ønsker i dag ikke at kommentere det danske tilsyns reaktion eller mangel på samme.

Finanstilsynet kan ikke svare på, om der er begået tilsynssvigt i Danske Banks hvidvasksag. Det er tilsynet fortsat i gang med at undersøge.

I en email oplyser Ulrik Nødgaard, der siden 2015 har været direktør for Finans Danmark:

»Selv om Finanstilsynet fulgte op på alle henvendelserne, er det klart med den viden, vi har i dag, at der blev stolet for meget på oplysningerne fra Danske Bank - det er jeg enig med erhvervsministeren og Finanstilsynet i.«

Læs også