Finans

Goldman Sachs i nedtur: Derfor dykkede aktiekursen 10 pct. på to dage

En skandalesag med risiko for ukendte detaljer har fået aktiekursen til at falde hos den amerikanske storbank Goldman Sachs.

Direktør for Goldman Sachs, David Solomon, kunne mandag aften konkludere, at bankens aktiekurs var dykket med 7,5 pct. på blot én dag. Det største endagsdyk siden 2011.  Photo: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Mandag tog aktiekursen hos den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs det største endagsdyk siden 2011. Faldet skete efter den medarbejderskandale, som i november brød ud i bankens afdeling i Malayisia, rapporterer flere udenlandske medier.

I begyndelsen af november blev tre nøglemedarbejdere i Goldman Sachs, herunder den tidligere topchef for afdelingen i Sydøstasien, anklaget for en række punkter af det amerikanske justitsministerium. De mest alvorlige lyder på hvidvask af penge, bestikkelse og korruption.

Sagen er den, at Goldman Sachs har tjent knap fire mia. kr. på at være rådgiver for det statsejede malaysiske investeringsselskab 1MDB, hvor det efterfølgende har vist sig, at flere af milliarderne ikke blev investeret, men i stedet forsvandt. En del af pengene havnede på private bankkontier, herunder hos landets daværende premierminister.

Det drejer sig ikke så meget om selve dollarbeløbet. Det er mere det, at vi ikke kender alt fakta.

Gerard Cassidy, analytiker hos RBC Capital Markets

Mandag valgte den malaysiske finansminister at kommentere sagen - han ville have pengene tilbage:

»Vi vil kræve, at Goldman Sachs tilbagebetaler, hvad den fik i honorarer og andre indtægter,« lød det fra Malaysias finansminister, Lim Guan Eng.

Og netop den udtalelse fik mandag aktierne i Goldman Sachs til at falde med 7,5 pct., hvilket blev det største kursfald siden 2011.

Aktiedykket skyldtes ifølge analytikere en udbredt usikkerhed om, hvorvidt alt er kommet frem i sagen.

»Det drejer sig ikke så meget om selve dollarbeløbet. Det er mere det, at vi ikke kender al fakta. Vi ved ikke, hvad der ligger i denne historie. Det er frygten for det ukendte,« siger analytiker Gerard Cassidy hos RBC Capital Markets til Bloomberg.

Ifølge de amerikanske myndigheder er det en malaysisk bankmand og to amerikanske statsborgere, der står bag ulovlighederne. Formanden for Goldman Sachs i Sydøstasien, Tim Leissner, er en af dem.

Topchefen i Goldman Sachs har efterfølgende udtalt, at det er vanskeligt at lede medarbejdere, der sidder langt væk, og det først er noget, man har indset nu.

Goldman Sachs afviser, at banken har medvirket til de kriminelle handlinger og påpeger, at den samarbejder fuldt ud med myndighederne.

BRANCHENYT
Læs også