Finans

Miljøforkæmpere råber op: »Her er rapporten, Trump-regeringen ikke vil have dig til at læse«

Fredag blev en dyster rapport om klimaforandringernes betydning for USA's økonomi offentliggjort.

Fremtiden byder på længere tørkeperioder, hvilket vil give mulighed for flere skovbrande, dårligere adgang til rent vand og ødelægge afgrøder, lyder nogle af delkonklusionerne i rapporten. Her ses ødelæggelser fra en af de seneste skovbrande i Californien. Foto: John Locher/Ritzau Scanpix

Rapporten ”National Climate Change Assessment” taler på flere punkter grundlæggende imod den politik, den siddende amerikanske regering fører på klima- og miljøområdet.

Derfor hævder flere kritikere nu, at det var helt bevidst, at regeringen valgte at udgive sin rapport om klimaforandringernes konsekvenser for den amerikanske økonomi og befolkningens sundhed på ”black friday” - årets store shoppedag, hvor mange amerikanere holder thanksgiving-ferie, mediebilledet er præget af forbrugerhistorier, og amerikanerne har travlt med julegaveindkøb.

Rapporten, som er udarbejdet for regeringen af bl.a. 300 ledende forskere og godkendt af USA’s videnskabsakademi, konkluderer, at USA’s økonomi om få år kan risikere at tabe flere hundrede milliarder dollars - i værste fald hele 10 pct. af sin værdi - hvert år på grund af klimaforandringerne.

Bl.a. vil landmænd tabe penge på grund af tørker og oversvømmelser, folk vil blive syge på grund af luftforurening, og der vil blive færre fisk og skaldyr i havene på grund af ændrede leveforhold, lyder nogle af konklusionerne.

»Klimaforandringerne betyder øgede risici og giver stadigt større udfordringer for menneskets sundhed og sikkerhed, livskvalitet og den økonomiske vækst,« lyder det i rapporten.

Hvis den økonomiske og sundhedsmæssige lussing skal undgås, kræver det, at landet sætter alt ind på at lave en bæredygtig omstilling og stopper med at benytte fossile brændsler som kul og olie og nedbringe sit CO2-udslip.

Rapporten var egentlig planlagt til offentliggørelse i december, men regeringen valgte altså uden yderligere kommentarer at offentliggøre den på ”black friday” i stedet. Hvorfor man valgte at fremrykke den, er der ikke kommet en forklaring på. Men kritikerne har deres egne teorier.

Trump-regeringen har valgt denne fredag lige efter thanksgiving til at forsøge at begrave denne kritiske vurdering af klimakrisen.

Al Gore, tidligere amerikansk vicepræsident og nuværende miljøforkæmper, har udsendt en pressemeddelelse, hvor han i skarpe vendinger kritiserer Donald Trump og hans regering for sin miljøpolitik.

»Trump-regeringen har valgt denne fredag lige efter thanksgiving til at forsøge at begrave denne kritiske vurdering af klimakrisen. Præsidenten forsøger muligvis at skjule sandheden, men hans egne forskere og eksperter har gjort det så klart som muligt,« skriver Al Gore.

Også flere miljøorganisationer har været på banen i forhold til rapportens offentliggørelse.

»Dette er rapporten, Trump-regeringen ikke vil have dig til at læse (ved at offentliggøre den på black friday),« skriver formanden for miljøorganisationen National Wildlife Federation, Collin O’Mara, bl.a. på Twitter.

Præsident Donald Trump har tidligere afvist lignende advarsler fra forskerne, men har ikke kommenteret den nyeste rapport. Det har de internationale miljøorganisationer derimod.

»Al tilbageværende tvivl om klimaforandringernes realiteter er nu slut. Både Bush-regeringen, Obama-regeringen og nu Trump-regeringen har offentliggjort rapporter, som viser de nuværende og fremtidige konsekvenser, klimaforandringerne har for USA. Hver rapport bliver stadigt mere og mere dyster,« skriver Verdensnaturfondens Lou Leonard i en pressemeddelelse.

»Konklusionerne står i skarp kontrast til præsidentens tilbageskuende agenda og gentagne benægtelse af, at klimaforandringerne finder sted,« lyder det i en pressemeddelelse fra den store amerikanske miljøbevægelse NRDC.

”National Climate Change Assessment” er en rapport, som i reviderede udgaver udkommer hvert fjerde år under skiftende amerikanske regeringer og uafhængigt af partiinteresser.

Hele rapporten kan læses her.

Læs også
Top job