Finans

Hvidvaskanklage knytter Nordea i Danmark til omstridt ven af Putin

Et panamansk selskab, som afsløringer i pressen har sat i forbindelse med en nær ven af Ruslands præsident, har sendt millioner af kroner til et selskab med konto i en Nordea-filial.

Et selskab med tråde til den russiske præsident Vladimir Putin var kunde i Nordeas filial på Vesterport i København. Foto: Jens Dresling

Millioner af kroner drønede i 2012 fra et panamansk selskab med tråde til kredsen omkring den russiske præsident, Vladimir Putin, og ind på en konto i Nordeas filial for rige udlændinge på Vesterbrogade midt i København.

Pengene kom fra Dino Capital – et selskab med forbindelser til Sergej Roldugin, der er en af Putins venner.

International Branch
  • Nordea havde frem til sensommeren 2014 en afdeling for internationale kunder på Vesterbro i København.
  • Blandt kunderne var russere uden forretningsaktiviteter i Danmark.
  • Afdelingen kom i offentlighedens søgelys, da et stort læk af fortrolige dokumenter viste, hvordan kunder i filialen brugte afdelingen som bankforbindelse for selskaber i skattelylande.
  • Afdelingen blev lukket ned i august 2014.

Lækkede dokumenter fra det panamanske advokatkontor Mossack Fonseca har tidligere afsløret, at Sergej Roldugin, der er gudfar til Putins datter, har kanaliseret op til 13,2 mia. kr. gennem forskellige offshore-selskaber.

Transaktionerne fra Dino Capital blev bl.a. forklaret som betaling for rådgivning eller afdrag på gæld, men når udenlandske selskaber tilsyneladende uden grund bruger en dansk bank som mellemstation, kan det være tegn på hvidvask. Det har hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft tidligere fastslået overfor Finans.

Finans har gennemgået fortroligt materiale bag den politianmeldelse af Nordea, som den britisk-amerikanske investor Bill Browder har indgivet til bagmandspolitiet i Danmark.

Vi må nok erkende, at vi historisk er blevet misbrugt til hvidvask.

Julie Galbo, risikochef i Nordea

Ud fra transaktionsoversigter kan Finans nu afdække, at Dino Capital S.A. på under et år - fra marts 2012 til februar 2013 - overførte 78 mio. kr. til en konto i Nordea på Vesterbrogade.

Pengene gik til et andet udenlandsk selskab tilsyneladende uden større forretninger i Danmark - Hatley Investments Ltd., som er registreret på De Britiske Jomfruøer. Dette selskab sendte også penge den anden vej.

Fra 2010 til 2013 røg 211 mio. kr. ud af dets konto i den danske Nordea-filial og over til Dino Capital S.A’s konto i den nu lukkede litauiske bank Ukio Bank.

Nordea kommenterer ikke specifikke kunder eller transaktioner, men erkender hvidvaskproblemer i den nu lukkede afdeling for internationale kunder i København.

»Vi må nok erkende, at vi historisk er blevet misbrugt til hvidvask, og at vores forsvar på hvidvaskfronten ikke har været stærkt nok. Det er vi meget, meget kede af, og det beklager vi,« siger risikochef Julie Galbo.

Finans har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Sergej Roldugin.

Læs også
Top job