Serier

Udskudt brexit-aftale sendte pundet skarpt ned

Den britiske premierminister sendte landets valuta til tælling og de politiske analytikere i tænkeboksen, da hun mandag eftermiddag officielt udskød afstemningen om en brexit-aftale på ubestemt tid.

Brexit - britisk farvel til EU
Britiske valutahandlere følger den britiske premierminister Theresa Mays tale om udskydelsen af afstemningen om brexit-aftalen med EU. Foto: AP/ Daniel Sorabji

Det skulle have været den endelige britiske godkendelse af en brexit-aftale. Længe lignede det i stedet et svidende parlamentarisk nederlag i den kategori, der har det med at udløse valg.

Og mandag eftermiddag udskød den britiske premierminister Theresa May så den afstemning i det britiske underhus, der skulle have vendt tommelfingeren op eller ned til May-regeringens brexit-aftale.

Det fik øjeblikket et allerede ramt britisk pund endnu længere i gulvet; valutaen faldt med tæt på 2 pct. i forhold til sit højeste punkt mandag, og ramte laveste niveau i mere end 20 måneder.

Og det er der umiddelbar god grund til:

»Årsagen er, at den politiske usikkerhed er steget markant. Kan Theresa May overleve som partileder og dermed premierminister? Kan hun få noget ud af yderligere forhandlinger med EU? Er de forskellige fløje af det britiske Underhus villige til at indgå et kompromis? Det er svært at svare fyldestgørende på nogen af spørgsmålene,« skriver Danske Bank-senioranalytiker Mikael Olai Milhøj i en analyse.

Reaktionen i britisk politik har da også været dels usikkerhed - og dels vrede.

Både store dele af Theresa Mays eget konservative parti og så godt som hele oppositionen skød med skarpt mod beslutningen om at udskyde afstemningen og såede alvorlig tvivl om, hvorvidt noget kan opnås i nye forhandlinger.

Den tvivl afhjalp EU-præsident Donald Tusk ikke ligefrem, da han ved 19-tiden dansk tid på det sociale medie Twitter meldt ud, at der ikke plads til nogen form for genforhandling af brexit-aftalen. Men også skrev:

»Vi er klar til at diskutere hvordan man kan facilitere en britisk vedtagelse,« for så i næste sætning at slå fast, at forberedelsen til hårdt brexit - altså uden en aftale - vil blive diskuteret internt i EU torsdag.

Læs også
Top job