Serier

Estland bekræfter ti anholdelser i Danske Bank-sag

Estiske myndigheder har anholdt ti personer i Danske Bank-sag om hvidvask og forvente at anholde flere.

Hvidvask i Danske Bank
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden i Estland bekræfter nu på et pressemøde, at 10 personer er anholdt i forbindelse med hvidvask-sagen i Danske Bank. Anklagemyndigheden oplyser videre, at antallet af anholdte forventes at vokse.

På pressemødet fortalte de estiske myndigheder også lidt om, hvor langt efterforskningen i Danmark er kommet.

Ifølge anklagemyndigheden i Estland har deres danske kolleger indtil videre fundet mistænkelige handler for 25 milliarder euro. Det svarer til godt 186 miliarder kroner.

Det står ikke klart, hvor stor en andel de danske myndigheder mangler at undersøge.

Ifølge de estiske myndigheder er mindst en af de anholdte mistænkt for at tage imod bestikkelse, ligesom en anden er mistænkt for at hjælpe.

De anholdte er angiveligt tidligere kunderådgivere, der var ansat til at forhindre hvidvaskning i Danske Bank.

I forbindelse med anholdelserne er der blevet beslaglagt værdier for en million euro, siger anklagemyndigheden på pressemødet.

Det skrev Danske Bank selv om Filiialen i Estland

I september præsenterede Danske Bank sin interne rapport om forholdene.

Læs her, hvad rapporten skrev om bankens estiske ansattes rolle i sagen

- Filialen i Estland har løbende mod bedre vidende forsikret Danske Bank om, at de arbejdede aktivt mod hvidvask. Filialen forsøgte ifølge rapporten helt frem til foråret 2015 at fastholde de mistænkelige kunder.

- Bruun & Hjejle har undersøgt over 100 personer fra den estiske afdeling. Undersøgelsen tæller både ansatte og agenter tilknyttet banken, som skulle finde potentielle kunder til den. 42 af disse er fundet mistænkelige.

- Den mistænkelige adfærd er knyttet til involvering i betalinger med mistænkelige personer, store kontantindskud, personlige forhold til kunder og involvering i mistænkelige betalinger med kolleger.

- (Undersøgelsen, red.) har også ført til anmeldelse til det estiske politi af otte tidligere medarbejdere, hvor undersøgelsen har identificeret mistænkelig adfærd af en sådan karakter, at det må anses for sandsynligt, at der er begået kriminelle handlinger, skriver Bruun & Hjejle.

Kilder: Rapport om non-resident porteføljen i Danske Bank af Bruun & Hjejle.

Den estiske efterforskning har også trukket tråde til Georgien og Aserbajdsjan. Her skal der være sket forbrydelser for en værdi af omkring tre milliarder kroner.

Berlingske Business begyndte i marts 2017 at afdække flere sager om problemer i Danske Banks estiske filial helt tilbage til 2007.

19. september offentliggjorde banken sin egen undersøgelse af sagen. Op mod 6200 kunder har brugt banken til mistænkelige overførsler.

Sagen har indtil videre betydet, at direktør Thomas Borgen er blevet fritstillet.

Banken har også skiftet ud på posten som bestyrelsesformand, hvor Ole Andersen er blevet erstattet af Karsten Dybvad.

Læs også
Top job