Finans

PFA føler sig snydt af storbankers valutakarrusel – kræver millioner i erstatning

Pensionsselskabet PFA jagter millionerstatning hos Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan og 13 andre af verdens største bankkoncerner.

Danmarks største kommercielle pensionsselskab med mere end 500 mia. kr. under forvaltning påstår, at storbankers valutakarrusel har kostet pensionskunderne dyrt.

Danske pensionskunder i PFA har tabt millioner af kroner på en international valutakarrusel, hvor 16 storbanker har manipuleret med priserne på valutamarkederne. Sådan lyder anklagen fra PFA, der nu er gået sammen med 12 internationale investorer for at få erstatning for deres tab.

PFA går dermed i kødet på nogle af verdens allerstørste banker, heriblandt Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan, HSBC og Barclays. Det fremgår af det 227 sider lange søgsmål, som Finans er i besiddelse af.

»Vi forsøger at forsvare pensionsopsparernes penge. Når man laver denne form for kursfiksing, betyder det for os, at vi har handlet til dårligere priser,« siger direktør i PFA Asset Management Rasmus Bessing.

Sagsøgere

PFA

Blackrock

Andra AP-Fonden

Allianz Global Investors

Anchorage Capital Group

Bluecrest Capital Management

Breward Howard Emerging Markets Strategies Master Fund

California State Teachers Retirement System

Erste Abwicklungsanstalt

Fjarde AP-Fonden

Forsta AP-Fonden

Norges Bank

Pacific Investment Management Company


Der er endnu ikke sat beløb på PFA’s erstatningskrav.

»Det bliver der senere i processen, og jeg vil sige så meget, at for vores vedkommende forventer vi et betydeligt millionbeløb,« siger Rasmus Bessing.

Det kommer meget bag på mig, at det er foregået på denne måde hos de banker. Ligesom Danske Banks involvering i hvidvasksagen kom bag på mig.

Rasmus Bessing, direktør, PFA Asset Management

Storbankernes omstridte valutahandler fandt sted tilbage i perioden fra 2007 til 2013. De har ført til adskillige internationale sager, hvor de 16 bankkoncerner ifølge stævningen tilsammen allerede har betalt over 70 mia. kr. i bøder og forlig med myndigheder. Det er sket efter anklager om, at de har aftalt spotpriser på valutamarkedet.

Rasmus Bessing er fortørnet over storbankernes metoder.

»Det kommer meget bag på mig, at det er foregået på denne måde hos de banker. Ligesom Danske Banks involvering i hvidvasksagen kom bag på mig,« siger han.

Den danske pensionskæmpe får ros af bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet.

»Man skal glæde sig over, at PFA går ind i sådan en sag i stedet for bare at agere finansiel rygklapper,« siger Lars Krull.

I Forbrugerrådet Tænk er seniorøkonom Morten Bruun Pedersen rystet over bankernes flossede forretningsmetoder.

»Derfor skal PFA have ros for at stå vagt om de penge, som almindelige lønmodtagere har sat ind på deres pensionsopsparing,« siger han.

Finans har spurgt ind til sagen hos en række af storbankerne. Goldman Sachs og Credit Suisse er som de eneste vendt tilbage. Goldman Sachs med en besked om, at den ingen kommentarer har. Credit Suisse med en henvisning til sit seneste regnskab, hvor der står, at banken har indleveret et modsvar til et gruppesøgsmål.

BRANCHENYT
Læs også