Finans
0

Detailgigant i frontalangreb: Jyske Bank vil smadre dankortet

Coop, der står bag kæder som Fakta, SuperBrugsen, Kvickly, Irma og Dagli’Brugsen, kritiserer skarpt Jyske Bank for at fjerne Visadankortet fra salgshylderne.

Detailgiganten Coop, der bl.a. står bag SuperBrugsen og Fakta-kæden, tager nu bladet fra munden og langer ud efter Jyske Bank, som er vil udfase Visadankortet. Foto: Miriam Dalsgaard

Jyske Bank er slået ind på en farlig kurs, der vil smadre et velfungerende dankortsystem alene for at øge bankens indtjening.

»Efter 35 år med et stadigt mere populært betalingssystem i Danmark, dankortet, har Jyske Bank taget det første, farlige skridt mod at smadre det,« fastslår Jan Madsen, koncerndirektør i Coop.

Dankortet
 • De danske pengeinstitutter lancerede i fællesskab dankortet i 1983.
 • Det første år blev dankortet brugt til 78.552 betalinger.
 • Bankerne solgte i 2014 selskabet Nets, der ejer dankortet. Derfor har bankerne ikke længere nogen direkte tilknytning til driften eller ejerskabet af dankortet.
 • I 2015 lancerede Nets det kontaktløse dankort, mens det i 2017 blev muligt at betale med dankort direkte fra mobiltelefonen.
 • I 2017 svingede danskerne dankortet 1.259.381.185 gange – eller ca. 40 gange hvert sekund.
 • Der er i dag 4,4 mio. Visadankort i omløb.
 • Hertil kommer ca. 400.000 "rene" dankort.

Meldingen kommer, efter at Jyske Bank har udtalt, at man ikke længere vil udstede nye Visadankort, der med 4,4 mio. kortholdere er Danmarks mest populære betalingskort.

Det har udløst massiv kritik fra bl.a. Forbrugerrådet Tænk, Dansk Erhverv og flere partier på Christiansborg anført af regeringen med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i front.

Efter 35 år med et stadigt mere populært betalingssystem i Danmark, dankortet, har Jyske Bank taget det første, farlige skridt mod at smadre det.

Jan Madsen, koncerndirektør i Coop

Nu slutter Coop, der nyder godt af lave gebyrer på dankortbetalinger, sig til koret af kritikere med meldingen om, at Jyske Banks beslutning om at droppe Visadankortet alene skyldes hensynet til egen indtjening.

»Vi vil gerne advare mod, at det sker. For det har kun én vinder, Jyske Bank, der kan øge sin egen indtjening, mens alle danskere bliver tabere og kommer til at betale prisen,« siger Jan Madsen.

Men Jyske Banks kunder kan jo fortsat betale med dankort i Coop-butikkerne?

»Ja, men ved at afskaffe Visadankortet sætter man en kile ind i dankortsystemet, som gør kortet mindre attraktivt,« siger Jan Madsen.

At Coop mener kritikken alvorlig, ses ved, at detailkæmpen, der har mere end 1.200 butikker rundt om i Danmark, direkte opfordrer til et politisk indgreb, hvis »Jyske Bank ikke selv kommer til fornuft«.

»Vi kan bare konkludere, at i en overkommelig fremtid vil langt hovedparten af vores transaktioner være på Visadankort, og det vil vi gerne forsvare,« siger Jan Madsen om den usædvanlige opfordring.

Bankdirektør i Jyske Bank, Peter Schleidt, afviser blankt kritikken fra Coop.

Detailgiganterne
 • Coop har mere end 1.200 butikker samlet i kæderne Fakta, SuperBrugsen, Kvickly, Irma og Dagli’Brugsen.
 • Sammen med Salling Group, der ejer Bilka, Føtex, Netto og Salling-varehusene, dominerer de to detailgiganter betalingsmarkedet herhjemme.
 • Uden opbakning fra de to kæmper har mange iagttagere svært ved at se en fremtid for dankort - herunder især Visadankortet.
 • Salling Group har tidligeres tilkendegivet offentligt, at man bakker 100 pct. op om dankortet.

Han understreger, at bankens kunder også i fremtiden kan betale med dankort, alt det de lyster. Det bliver bare ikke med et Visadankort, men med et ”rent” dankort.

Peter Schleidt forklarer samtidig skiftet væk fra Visadankort med, at det Visakort, som bankkunder i dag får som en del af et Visadankort, simpelthen er for dårligt på en række punkter sammenlignet med det nye og opdaterede Visakort, som Jyske Bank-kunder fremover vil få udleveret.

Endelig afviser bankdirektøren, at man udfaser Visadankortet for at score kassen på et stigende antal Visa Debetkort-transaktioner, som sikrer Jyske Bank større gebyrindtægter end brug af dankortet.

»Her er det vigtigt at holde fast i, at vi får 0,2 pct. af det beløb, kunden hæver. Det skal dække såvel vores interne omkostninger som at få hele transaktionen – at der bliver hævet penge på kundens konto og overført til Coop – gennemført. Så det er ikke os, der tjener pengene,« lyder det fra Peter Schleidt, der er en del af topledelsen i Jyske Bank.

BRANCHENYT
Læs også