Finans

Pensionsgigant taber milliarder for kunderne efter sort aktieefterår

ATP lander et negativt afkast på 3,2 pct. i 2018 svarende til et tab på 3,7 mia. kr., viser pensionsselskabets årsregnskab.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Efterårets mørke skyer over de globale aktiemarkeder har kostet dyrt hos pensionskæmpen ATP.

ATP kommer ud af 2018 med et negativt afkast af investeringsporteføljen på 3,7 mia. kr. svarende til -3,2 pct. Danskernes samlede ATP-formue lyder nu på 785 mia. kr.

Det viser det årsregnskab, som pensionsselskabet har sendt på gaden torsdag morgen. Årets resultat i ATP ender med et underskud på 5,5 mia. kr.

»De finansielle markeder var præget af store udsving og stigende usikkerhed. Vores balancerede investeringsportefølje har begrænset tabet i en vanskelig periode, men et samlet investeringsresultat i forhold til bonuspotentialet på -3,2 pct. er ikke tilfredsstillende,« siger konstitueret direktør Bo Foged.

Samtidig vurderer ATP, at danskerne kan se frem til en årrække, hvor et mindre afkast til deres pensionsopsparinger ser ud til at blive normen.

»Med vores lange investeringshorisont og balancerede tilgang til risiko har vi et godt grundlag for at realværdisikre medlemmernes pensioner, om end vi forventer, at afkastene bliver moderate de kommende år,« udtaler Bo Foged.

2018 udviklede sig dramatisk i ATP i mere end en forstand. I november trak ATP-direktør Christian Hyldahl sig fra posten som følge af en række medieafsløringer om hans fortid som chef i Nordea, hvor han var ansvarlig chef for en række kontroversielle handler.

Det har påvirket pensionskæmpens omdømme, anerkender konstitueret direktør Bo Foged.

»ATP har været igennem forandringernes år. De finansielle markeder har svinget markant kvartal for kvartal. Og ATP’s omdømme har ligeledes oplevet både med- og modgang i 2018,« siger han.

Knap 5 mio. danskere har pensionspenge placeret hos ATP.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også