Finans

Jyske Bank afviser kunder uden revisor

Virksomheder udnytter i stor stil muligheden for at fravælge revision til at begå mistænkelige forretninger.

Ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, kan konstatere, at stort set alle mistænkelige virksomhedskunder har fravalgt revision. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Som den første bank i Danmark tager Jyske Bank ikke længere nye virksomhedskunder ind i butikken, medmindre de har en revisor.

Det fortæller topchef Anders Dam, der begrunder beslutningen med en intern undersøgelse, der har afsløret et stort set entydigt mønster blandt de kunder, som banken indberetter til bagmandspolitiet på grund af mistænkelige transaktioner.

Jyske Bank indberettede i 2018 625 virksomheder til bagmandspolitiets hvidvasksekretariat for at have foretaget mistænkelige transaktioner for ca. 2 mia. kr. Af dem havde 622 udnyttet lovgivningens mulighed for ikke at benytte en revisor, svarende til 99,5 pct.

Mistænkelige transaktioner
  • I 2019 gik der 240.000 alarmer i Jyske Bank, hvor der var mistanke om, at kunder foretog mistænkelige transaktioner.
  • Det resulterede i 3.000 indberetninger til bagmandspolitiets hvidvasksekretariat. Af dem vedrørte 625 virksomheder og knap 2.400 privatkunder.
  • Der var mistænkelige transaktioner for ca. 4 mia. kr., som fordelte sig ligeligt mellem henholdsvis virksomheder og privatkunder.
Kilde: Jyske Bank.

Hvis Jyske Banks kunder er repræsentative, svarer det til, at der foretages for ca. 20 mia. kr. mistænkelige transaktioner årligt og stort set udelukkende i virksomheder uden revision.

»Politikerne har i mange år lempet reglerne for virksomhederne, men de langsigtede konsekvenser af at give lov til at fravælge revision har ikke været positive. Vi gætter på, at mange af de mistænkelige transaktioner sker for at hvidvaske penge og unddrage skatter og moms,« siger Anders Dam.

Udmeldingen rammer ned i en igangværende politisk diskussion om, hvorvidt revisionspligten skal strammes. Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er dog ikke klar til at lovgive.

»Jeg synes tværtimod, det viser, at virksomhederne har et kraftigt incitament til at få lavet revision, uden at vi behøver at lovgive om det,« oplyser han i en skriftlig udtalelse til Finans.

»Revisorerne må sørge for at være pengene værd for virksomhederne i stedet for at bede om, at vi ved lov skal pålægge alle små virksomheder at bruge deres ydelser. Der ikke nogen rimelighed eller økonomisk fordel for Danmark ved, at vi pålægger alle lovlydige små virksomheder at betale for fuld revision,« fastslår Jarlov.

Han mener, at problemer med f.eks. skattesnyd i stedet skal tackles med øget kontrol.

Læs også
Top job