Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Er en momsmafia på spil i Danmark? Sammenfald i svindelsager foruroliger eksperter

Ni sager om formodet omfattende svindel med moms har sammenfald mellem personer, selskaber og pengestrømme.

Momssvindlens gengangere

Ni store sager om påstået moms- og skattesvig for sammenlagt 700 mio. kr. har så mange fællestræk, at flere eksperter frygter, at Danmark er udsat for et organiseret dræn i statskassen.

En af sagerne behandles netop nu ved Københavns Byret under navnet Operation Greed, der handler om formodet moms- og skattesvig for påstået 290 mio. kr.

Sagen er i sig selv en af de største af sin art nogensinde i Danmark, men samtidig viser Finans’ kortlægning, at der fra Operation Greed kan trækkes forbindelser til mindst otte andre store sager om momssvindel. Heraf seks sager, hvor der er faldet dom, en henlagt sag og en sag under efterforskning.

»Det er rystende at se, at sagerne hænger sammen på den måde. Det virker meget systematisk og giver indtryk af, at der står en eller anden hård klike bag,« siger skatteadvokat og partner Torben Bagge fra TVC Advokatfirma.

Denne type af sager kommer ofte i klynger, hvor de samme personer går igen og igen.

Boris Frederiksen, partner ved Kammeradvokaten

Partner Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten har som kurator behandlet flere tusinde konkursboer og kan genkende træk fra Finans’ kortlægning.

»Det ligner desværre noget, som jeg har set før. Denne type af sager kommer ofte i klynger, hvor de samme personer går igen og igen,« siger Boris Frederiksen.

De ni sager
  • Seks afsluttede sager med sammenlagte domme på 29 års fængsel.
  • En verserende sag med påstand om moms- og skattesvindel for 290 mio. kr.
  • En sag under efterforskning omkring moms- og skattesvindel.
  • En henlagt sag med formodet moms- og skattesvindel for over 50 mio. kr.

Ifølge Steen Bechmann Jacobsen, der er chef for afdelingen Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, er man klar over, at der generelt er mange sammenfald i store sager om momssvindel.

»Jeg kan ikke udtale mig om detaljerne i de konkrete sager. Men jeg kan genkende billedet af, at der er gengangere i sagskomplekser af denne art. Den viden indgår derfor i vores arbejde med at få nogle af de her personer stoppet allerede ved fordøren. Altså inden de begår ny kriminalitet,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også