Finans

Spar Nord er klar til at lægge flere penge for konkurrent

Aktiekursen i Danske Andelskassers Bank stiger markant efter præcisering fra Spar Nord om købstilbud.

Adm. dir. Lasse Nyby fra Spar Nord. Foto: Gregers Tycho.

Spar Nord er klar til at forhøje sit købstilbud på Danske Andelskassers Bank fra 7,75 kr. pr. aktie til 9 kr. pr. aktie, hvis visse betingelser bliver opfyldt. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse fra Danske Andelskassers Bank (DAB).

Spar Nord ejer knap 31 pct. af DAB, og den nordjyske bank offentliggjorde den 1. marts, at den ville købe DAB for ca. 1,1 mia. kr. svarende til 7,75 kr. pr. aktie.

Bud på DAB
  • Spar Nord annoncerede den 26. september 2018, at man havde købt en aktiepost på 27,0 pct. i Danske Andelskassers Bank (DAB).
  • Sælgeren var den århusianske rigmand Henrik Lind. Prisen lød på 236 mio. kr. svarende til en aktiepris på 6,00 kr.
  • På daværende tidspunkt blev aktien handlet til knap 3,80 kr.
  • Spar Nord forklarede dengang, at man anså købet for en god investering, men at man håbede, at det efterfølgende ville blive muligt at give alle DAB-ejere »et attraktivt tilbud«.
  • DAB-ejerne har dog ikke haft travlt med at støtte Spar Nords opkøbsplaner.
  • Efterfølgende har Spar Nord købt aktier i markedet og øget ejerandelen til nu 30,89 pct.
  • Spar Nord har tidligere fremsat et betinget købstilbud med en pris svarende til 7,75 kr. pr. DAB-aktie.
  • Spar Nord er villig til at hæve det til 9 kr. pr. aktie, hvis visse betingelser bliver opfyldt.

»Tilbuddet vil kunne øges, såfremt Spar Nord får adgang til at gennemføre due diligence og denne due diligence ikke afdækker yderligere (væsentligt) nedskrivningsbehov i forhold til det senest aflagte regnskab for DAB,« lød det i begyndelsen af marts fra Spar Nord uden at der blev sat kroner og øre på, hvor meget den nordjyske bank var villig til at øge sit bud.

Men nu er det altså kommet nu. Oplysningerne stammer fra et brev, som Spar Nord bl.a. har sendt til bestyrelsesformanden og direktøren i DAB, efter at Danske Bank som finansiel rådgiver for DAB har efterspurgt en præcisering fra Spar Nord side.

Betingelsen for, at købstilbuddet bliver forhøjet er, at en »uafhængig finansiel rådgiver« via en due diligence finder, at der ikke er behov for nedskrivninger på mere end 15 mio. kr.  på DAB's kundeengagementer i forhold til det seneste regnskab fra DAB.

Spar Nord frafalder samtidig sit krav om at foretage due diligence på andre områder end kredit. Spar Nord har dog et krav om, at DAB specificerer »samtlige kontraktuelle og andre forhold (udover på kreditområdet), hvor der består en forpligtelse eller en eventualforpligtelse på mere end 7,5 mio. kr.,« skriver Spar Nord i brevet, der er stemplet »strengt fortroligt«.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i onlinebørsmægleren Nordnet, signalerer Spar Nord, at banken er »interesseret grænsende til desperat« efter at købe DAB.

»DAB har de seneste fem år ikke demonstreret en egenkapitalforrentning, som bare nogenlunde kommer i nærheden af, at man skal betale tæt ved den bogførte egenkapital, som er tæt på 10 kr. pr. aktie. 9 kr. pr. aktie svarer til, at DAB langsigtet kan forrente egenkapitalen med netop 9-10 pct., og det er ikke realistisk ved egen kraft,« skriver han i en kommentar.

Aktiekursen i Danske Andelskassers Bank er sendt på himmelflugt af nyheden. Inden meddelelsen fra Danske Andelskassers Bank kom, var kursen nede med ca. 0,5 pct., men den er i skrivende stund nu oppe med mere end 11 pct.

Læs også