Finans

Svensk tv: Swedbank vildledte myndigheder i USA

Den svenske TV-station SVT afslører, at der er blevet kanaliseret sorte penge gennem Swedbank til Trumps nu dømte kampagnechef.

Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen. Foto: Anna Simonsson

Den svenske storbank Swedbank har vildledt finansmyndighederne i New York ved at udelade vigtig information om mistænkelige kunder og transaktioner i de svar, banken har afgivet.

Desuden er der gennem Swedbank blevet sendt sorte penge fra Ukraines forrige præsident Viktor Janukovytj til Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort. Pengene blev kanaliseret gennem hemmelige bankkonti i skatteparadiset Cypern.

Det er svensk tv - SVT Nyheter og Uppdrag Granskning - der i sine seneste afsløringer kan fortælle om Swedbanks problemer. I forvejen er den svenske bank, hvis topchef er danske Birgitte Bonnesen, involveret i hvidvask, der begynder at nærme sig dimensionerne, som kendes fra Danske Bank.

De seneste afsløringer er dels udløbere fra nogle af de ”gamle” papirer fra de såkaldte Panama Papers og advokatfirmaet Mossack Fonseca. Det gælder de tilbageholdte oplysninger over for de amerikanske myndigheder.

Og dels SVT’s egne afsløringer af pengestrømme om sorte penge til den nu dømte Paul Manafort.

I sagen om vildledningen havde den amerikanske finansmyndighed i New York, DFS, bedt Swedbank om at fortælle dem om alle de transaktioner, Swedbank havde haft med Mossack Fonseca.

Men ifølge SVT Nyheter undlod Swedbank at nævne alle de kunder, man havde sendt gennem advokatkontoret. Det, mener de amerikanske myndigheder, er vildledning.

Desuden kan SVT Nyheter afsløre, at Paul Manafort gennem Swedbank har fået overført flere mio. kr. til en konto i Cypern. Pengene kommer angiveligt fra Viktor Janukovytj og er aldrig blevet deklareret for de amerikanske myndigheder.

Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort er allerede dømt til syv et halvt års fængsel for blandt andet hvidvask.

I 2010 arbejdede Paul Manafort for Viktor Janukovytj som rådgiver og kampagnechef. Og Viktor Janukovytj vandt valget og blev Ukraines præsident.

Det var som belønning for den indsats, at Viktor Janukovytj betalte store summer til sin amerikanske rådgiver, hævder SVT Nyheter.

BRANCHENYT
Læs også