Finans

Medier: Swedbanks Birgitte Bonnesen får omkring 15 mio. kr. efter fyring

Den nu fyrede danske topchef kan se frem til en klækkelig godtgørelse for sin fyring, der kommer efter at banken er kastet ud i en potentielt kæmpe hvidvask-skandale.

Birgitte Bonnesen er fyret som topchef i svenske Swedbank, og ifølge det svenske nyhedsbureau Swedbank, får hun en aftrædelsesgodtgørelse på 15 mio. kr.   Foto: Anna Simonsson

Birgitte Bonnesen, der torsdag formiddag er blevet fyret som administrerende direktør i Swedbank, modtager et afgangsvederlag på omkring 21 mio. svenske kr. svarende til ca. 15 mio. danske kr. 

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT samt erhvervsmediet Dagens Næringsliv.

Fyringen af danske Birgitte Bonnesen, der har været administrerende direktør i Swedbank i godt tre år, følger efter en periode med anklager om hvidvask.

Onsdag kom det frem, at de amerikanske myndigheder har startet flere undersøgelser af banken oven på en række påstande om, at Swedbank har håndteret overførsler for 135 mia. euro, eller mere end 1400 mia. svenske kr., fra såkaldt "højrisiko udenlandske kunder" gennem sin estiske bank.

Onsdag blev Swedbanks hovedkontor desuden ransaget af det svenske bagmandspoliti, Ekobrotssmyndigheten.

Banken oplyste torsdag, at den er kommet under "et enormt pres", siden svenske medier er begyndt at skrive historier om mulig hvidvask i banken.

- Den udvikling, der har været de seneste dage, har skabt et enormt pres på banken. Derfor har bestyrelsen besluttet at opsige Birgitte Bonnesen fra hendes position.

- Med det sagt har Birgitte Bonnesen gennem sine tre år som administrerende direktør leveret et vigtigt bidrag ved at skabe en førende digital bank med fysisk tilstedeværelse, siger Lars Idermark, bestyrelsesformand i Swedbank, i en meddelelse.

Banken har torsdag haft et dramatisk forløb. Forud for fyringen af Birgitte Bonnesen blev al handel med bankens aktie indstillet på den svenske børs i Stockholm.

Også torsdag holdes generalforsamling for bankens aktionærer. Indtil den er overstået vil bankens tilbageværende ledelse ikke udtale sig. Handlen med aktien bliver heller ikke genoptaget før da.

Forud for generalforsamlingen har en af bankens storaktionærer AMF erklæret sig utilfreds med håndteringen fra bankens ledelse.

Det fortæller AMF's direktør, Johan Sidenmark.

Han varsler, at AMF vil se nærmere på, om der er behov for yderligere "forandring eller forstærkning" i bankens ledelse.

Swedbanks bestyrelse skriver i føromtalte meddelelse, at den har indledt arbejdet med at finde en permanent administrerende direktør til banken.

Som midlertidig afløser har Swedbanks bestyrelse udpeget bankens nuværende finansdirektør, Anders Karlsson.

BRANCHENYT
Læs også