Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kriminelle sælger pakkeløsninger til momssvindel

Partner hos Kammeradvokaten ser en stadig større professionalisering inden for momssvindel.

Momssvindlens gengangere

Kriminelle bagmænd hjælper momssvindlere ved at sælge svindelmoduler. I en af de sager om moms- og skattesvig, som Finans har set nærmere på, købte den dømte ifølge eget udsagn en færdig svindelløsning ude i byen.

Boris Frederiksen, der har behandlet flere tusinde konkursboer, oplever en specialisering, hvor forskellige moduler til brug for avanceret momssvindel bliver solgt videre.

»Der er et mønster. Nogle leverer færdige pakker og selskaber. Nogle indtager roller som stråmænd, der kan gå igen og igen. Andre optræder som opryddere, der leverer en ydelse, så det hele lukkes ned på en måde, så det bliver så svært som muligt at gøre noget ved det,« siger Boris Frederiksen, der er partner hos Kammeradvokaten.

»Der er grund til at tro, at der er nogen, som trækker i trådene et eller andet sted,« fortsætter Boris Frederiksen.

Finans har kortlagt, hvordan en række store sager om moms- og skattesvindel har så mange fællestræk, at det har fået eksperter til at frygte, at der bag det hele står en hård kriminel kerne.

I en sag omhandlende moms- og skattesvig for 86 mio. kr., forklarede den dømte ifølge retsbogen, at han havde købt en færdig pakke til at gennemføre svindlen. Pakken bestod af selskaber med stråmandsdirektører, adgang til bankkonti, momsregistrering, tilknyttet NemID, email-adresser m.m.

Og så havde han i øvrigt erhvervet knowhow til at drive svindelmaskinen af nogen, som han lærte at kende ude i byen.

»Man kan lidt frækt sige, at det har karakter af en forretningsmodel, som nogen andre ruller ud. Det er lige før, at man kan kalde det franchise,« siger Boris Frederiksen.

Der er grund til at tro, at der er nogen, som trækker i trådene et eller andet sted.

Boris Frederiksen

Khurram Quereshi, der i 2016 blev idømt syv års fængsel for moms-, skattesvig og våbenbesiddelse ser færdige selskabspakker som en forlængelse af noget, der har kunnet købes ude i byen lang tid inden, at der var noget som hed NemID.

»Jeg kan huske, at selv for mange år tilbage kunne du købe en hel pakke med et selskab, en stråmandsdirektør og en tilhørende bankkonto. Og det uden at du nogensinde mødte manden, som stod for det,« fortæller Khurram Quereshi.

BRANCHENYT
Læs også