Finans

Nykredit har været på tilbudsjagt: »Vi har gjort en god handel«

Landets største realkreditinstitut har indgået en aftale om at købe landets mindste af sin slags. Der er ikke flere opkøb på vej, lyder det.

Det er primært det faktum, at Nykredit får løftet sin egenkapital, der har fået landets største realkreditinstitut til at købe LR Realkredit. Foto: Håkan Dahlström

Nykredit har igen været på indkøbstur. Denne gang er det landets mindste realkreditinstitut, LR Realkredit, der er havnet i indkøbskurven. Endda med en klækkelig rabat.

Ved udgangen af 2018 var egenkapitalen i LR Realkredit på 3,3 mia. kr., men Nykredit har indgået en betinget købsaftale til en pris på 2,6 mia. kr. Dermed bliver Nykredits egenkapital løftet med 0,7 mia. kr.

»Vi har gjort en god handel. Vi køber populært sagt en krones egenkapital for knap 80 øre. Det gør, at vi kan øge vores egenkapital, og vi er i stand til at øge udlånet på områder, hvor vi i forvejen har stærke kompetencer. Den samlede pakke var attraktiv,« siger David Hellemann, der er koncerndirektør i Nykredit.

Det er det andet køb i milliardklassen, Nykredit har foretaget inden for kort tid. Men man skal ikke forvente, at der kommer flere inden for en overskuelig periode, lyder det.

»To køb inden for et kvartal er ikke en ny trend. Så vi har ikke planer om yderligere.«

LR Realkredit, der har under 10 fuldtidsansatte, har udlån for 21,7 mia. kr., og realkreditinstituttet låner primært ud til ejendomme, der modtager offentlig støtte.

Nye regler på området for udlån til almene boliger har dog presset LR Realkredit, der mere eller mindre selv har været ude at sige, at selskabet ikke kunne fortsætte.

Har I brugt det til at presse prisen?

»Vi har lavet en handel, hvor både købere og sælgere er tilfredse med udkommet,« siger David Hellemann.

Markedet for almene boliger er et statsreguleret marked, og dermed er der ikke så stor profit?

»Vi har selv en del af det marked, og er glade for at gøre forretning med de almene foreninger. Med den nye ordning, der blev lavet, bliver der fastsat en pris fra statens side, men omvendt bliver der også givet en garanti. Det gør, at der ikke er nogen kapitalbelastning. Derfor er det stadig en fornuftig forretning for os at være i,« siger David Hellemann.

I er ikke nervøse for, at staten ændrer vilkårene?

»Vi forholder os til den aftale, der er. Og vi vil gerne låne til danskere i forskellige boligformer,« siger David Hellemann.

Selv om Nykredit får løftet egenkapitalen og det ifølge David Hellemann er en fornuftig forretning, var det dog ikke Nykredit selv, der opsøgte købet.

»Vi blev kontaktet af sælgerne i efteråret og har haft en god dialog siden da,« forklarer David Hellemann.

Sælgerne af LR Kredit er Nordea Bank, Danske Bank, Arbejdernes Landsbank, SEB og Jyske Bank.

Nykredit har planer om, at LR Realkredit skal integreres i Nykredits realkreditarm, Nykredit Realkredit A/S. Det betyder, at navnet LR Realkredit vil forsvinde.

Inden købet falder endelig på plads, skal det godkendes af konkurrencemyndighederne.

»Vi ser frem til en god og konstruktiv dialog med konkurrencemyndighederne,« siger David Hellemann.

BRANCHENYT
Læs også