Serier
0

Dansk og estisk finanstilsyn frikendt i Danske Bank-sagen

Det danske og estiske finanstilsyn er frikendt af Den Europæiske Bankmyndighed i Danske Bank-sagen, oplyser det estiske finanstilsyn.

Hvidvask i Danske Bank
Den Europæiske Bankmyndighed igangsatte tilbage i februar en undersøgelse af de to tilsyns roller i hvidvaskssagen. Arkivfoto: Jens Dresling

Den Europæiske Bankmyndighed (EBA) vurderer, at det danske og estiske finanstilsyn ikke har overskredet EU-lovgivningen i forbindelse med Danske Bank-sagen.

Det er det estiske finanstilsyn Finantsinspektsioon, der onsdag formiddag har udsendt en pressemeddelelse, hvor tilsynet meddeler, at EBA’s bestyrelse efter et møde tirsdag aften har frikendt både det estiske og danske finanstilsyn i forbindelse med hvidvasksagen i Danske Banks estiske filial.

Det danske finanstilsyn bekræfter frikendelsen.

»Jeg er meget tilfreds med, at EBA har lyttet til de argumenter, vi og vores estiske kolleger har lagt frem. Det, der er sket i Estland, er meget alvorligt, men Finanstilsynet agerede i overensstemmelse med EU-lovgivningen, som det også fremgår af vores redegørelse fra 29. januar 2019,« siger Finanstilsynets direktør Jesper Berg i en pressemeddelelse.

»Når det er sagt, er vi naturligvis fortsat stærkt optaget af at drage den nødvendige læring af sagen. Det arbejde har vi været i gang med længe, og vi vil arbejde videre med at styrke indsatsen mod hvidvask og finansiel kriminalitet med udgangspunkt i rammerne fra den nylige politiske aftale i Danmark,« tilføjer han.

Den Europæiske Bankmyndighed igangsatte tilbage i februar en undersøgelse af de to tilsyns roller i hvidvaskssagen, hvor op mod 1500 mia. kr. flød gennem Danske Banks estiske fillial, hvoraf en god stor portion ifølge Danske Bank selv har været mistænkelige.

Undersøgelsen blev indledt på opfordring fra EU-Kommissionen, og det er den undersøgelse, der nu er afsluttet.

»Finantsinspektsioon fik Danske Bank til at lukke deres højrisiko non-resident portefølje allerede i 2015 efter to omfattende inspektioner i 2014. Tilsynet har løbende reduceret antallet af non-resident kunder i det estiske banksystem fra 19 pct. i 2014 til 7 pct. i ved udgangen af sidste år,« skriver det estiske tilsyn i pressemeddelelsen.

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også