Finans

Medie: Swedbank ignorerede en stribe advarsler om hvidvask i 2016

Det svenske finanstilsyn nævner  fem helt konkrete eksempler på, hvordan Swedbank-kunder har gennemført mistænkelige transaktioner, uden at banken har reageret tilstrækkeligt på det. Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Selv om højrisikokunder hos den svenske storbank Swedbank hele 42 gange udløste hvidvaskalarmer i bankens interne systemer i løbet af 2016, meldte banken ikke et eneste tilfælde til politiet.

Det skriver Svenska Dagbladet med henvisning til et hemmeligt dokument fra det svenske finanstilsyn, som avisen har fået adgang til.

Finansinspektionen, som det svenske finanstilsyn hedder, nævner ifølge Svenska Dagbladet fem helt konkrete eksempler på, hvordan Swedbank-kunder har gennemført mistænkelige transaktioner, uden at banken har reageret tilstrækkeligt på det.

- I flere tilfælde kan FI konstatere, at Swedbank ikke reagerede på internationale transaktioner, selv om de efter omstændighederne kan bedømmes som værende mistænkelige, skriver Finansinspektionen blandt andet i dokumentet ifølge Svenska Dagbladet.

Alligevel endte Swedbank med at slippe uden sanktioner.

Banken har siden - efter at den i flere tilfælde er blevet kædet sammen med hvidvask - sat en del penge af til området. Blandt andet ventes omkostningerne i 2019 at blive øget med cirka 1 mia. svenske kr., og heraf er 650 mio. svenske kr. øremærket til hvidvaskområdet og eventuelle sanktioner.

Derudover vil Swedbank starte en ny enhed - Anti-Financial Crime unit (AFC) - der skal bekæmpe økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask.

BRANCHENYT
Læs også