Finans

De sagde deres job op inden finanskrisen: Nu styrer de 66 mia. kr.

Global Evolution, der blev startet i 2007, har bl.a. pensionskasser og forsikringsselskaber som kunder.

Søren Rump (tv.) og Morten Bugge (th.) grundlagde Global Evolution kort tid inden finanskrisen skyllede ind over finansmarkederne: Foto: Global Eovlution.

Pengene vælter ind i Global Evolution. Kapitalforvalteren, der har speciale i at investere i statsobligationer i udviklingslande, har siden 2016 formået at fordoble formuen under forvaltning, så den nu har rundet 10 mia. dollars eller 66 mia. kr.

Væksten i formuen under forvaltning kan aflæses på bundlinjen. I samme periode er resultatet steget med næsten 200 pct. til 141,6 mio. kr.

»På trods af at 2018 var et udfordrende år for emerging markets og dermed også for vores fonde, hvor der i nogle var negativt afkast, har vi formået at tiltrække investorer. Overordnet er vi tilfredse med den udvikling, der har været,« siger Morten Bugge, der er investeringsdirektør i Global Evolution.

Morten Bugge grundlagde Global Evolution i 2007 sammen med Søren Rump. Inden da havde de arbejdet i Sydbank.

»Vi ville gerne lave et miljø, hvor vi var dedikeret til emerging markets. I større organisationer er der nogle gange nogle andre prioriteter, som spiller ind. Samtidig var det med tanke på at lave en struktur, hvor vi kunne give medejerskab af butikken til de ansatte. Det var de primære årsager, og hvis man er succesfuld, er der også en anden økonomisk upside. Men der er selvfølgelig også en anden risiko ved at være selvstændig,« siger Morten Bugge.

Risiko var der masser af i de første år i Global Evolution. De første fonde blev lanceret i 2008 - samme år, hvor den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers kollapsede og sendte chokbølger gennem det finansielle system.

»Vi kom fra et finansielt marked, der havde buldret derudaf i en længere periode. Det var noget af en brat opbremsning, der blev lavet på finansmarkederne. Det skød vores plan for, hvor hurtigt vi kunne vokse, længere ud i fremtiden. Der var ikke så mange kunder, der ville se på en nyopstartet manager, mens de også skulle slukke fem brande i deres andre porteføljer,« siger Morten Bugge.

»Det var en hård opstart, men det gør også, at teamet er sammentømret på en helt anden måde i dag, end hvis markedet bare var fortsat med at buldre derudaf. Det er jeg ret overbevist om. Vi fik stresstestet alt det, vi havde bygget op,« lyder det videre fra Morten Bugge.

De første år gav underskud, men i 2012 kom det første overskud.

»Vi vidste, at der ville gå nogle år, inden vi have opbygget en track rekord på vores resultater til at tiltrække investorer. Vi havde en minoritetsaktionær med fra England, som finansierede den arbejdskapital, vi havde brug for. Vi vidste, at det ville tage nogle år at bygge det op, for vi skulle investere i personer og vores egne it-systemer,« siger Morten Bugge.

Efter det første overskud kom i hus, var der i de følgende år næsten uafbrudt fremgang på bundlinjen, og i 2017 købte den amerikanske kapitalforvalter Conning 45 pct. af Global Evolution i en handel, der værdisatte det danske selskab til 1,2 mia. kr.

Denne handel vil være med til at drive væksten i Global Evolution, hvor man forventer, at man vil komme endnu bedre igennem 2019 end 2018.

»Det setup, vi har med Conning, gør, at vi kan komme ud over det europæiske marked. Specielt i Nordamerika, hvor Conning er store, kan de hjælpe os på vej med kunder. Vi kan også drage nytte af Conning i Asien, for Conning er ejet af et firma i Taiwan,« siger Morten Bugge.

BRANCHENYT
Læs også