Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

1 mia. kr fra svindelsager i flere europæiske lande kørte gennem Danske Bank

Nye oplysninger viser, hvordan mindst 1,2 mia. kr. fra momssvindelsager i Italien, Tyskland og Spanien kørte gennem konto i Danske Bank.

Grand Theft Europe – momsmillionerne, der forsvandt
Penge fra svindelsager i flere europæiske lande kørte gennem Danske Bank i Danmark. Foto: Jonas Pryner Andersen / Effekt: Anders Thykier

Mens Danske Bank døjer med sagen om formodet hvidvask for milliarder af kroner i Estland, viser nye oplysninger, hvordan banken samtidig har spillet en rolle i flere sager om skatte- og momssnyd i Tyskland, Italien og Spanien.

Her lagde et svensk selskab platform til ulovlige handler med såkaldte CO2-kvoter for mindst 1,2 mia. kr. Momssvindlen ramte de europæiske statskasser i 2009 og 2010, hvor pengene strømmede igennem en konto i Danske Bank i Danmark.

Kontoen i Danske Bank var ifølge en af verdens førende eksperter i momssvindel, professor Richard Ainsworth fra Boston University, afgørende for, at de kriminelle bagmænd kunne slippe afsted med udbyttet fra momssvindel.

»Man skjulte kontanterne fra momskarrusel-svindlen, efterhånden som de blev udbetalt fra statskasserne. Men mere end det: Man skjulte identiteten på indlånerne – altså svindlerne – og man skjulte overførsler af midler i det globale legitime banknetværk,« siger Richard Ainsworth.

Bankerne er underlagt hvidvaskregler for at forhindre, at kriminelle misbruger finanssektoren til at hvidvaske deres udbytte. Professor Tom Kirchmaier, der er ekspert i hvidvaskbekæmpelse, mener, at aktiviteterne på kontoen var mistænkelige.

»Problemet for alle de nordiske banker er, at man som standard antager, at alt er fint, og danskerne er meget tillidsfulde. Derfor bliver bankerne narret stort i det store hvidvaskningsspil,« siger han.

Grand Theft Europe
  • Finans samarbejder i #Grandthefteurope med 35 europæiske medier fra samtlige lande i EU, koordineret af den tyske non-profit researchorganisation Correctiv.
  • Sammen kulegraver netværket af undersøgende journalister sindrigt organiserede momskarruseller, der udgør det største igangværende skattesvindelkompleks i EU.
  • Læs mere her: www.grand-theft-europe.com.

Dokumenterne, som Finans og dagbladet Information har fået adgang til via den tyske researchorganisation Correctiv, viser også, at Danske Bank oprettede en konto til andre senere dømte momssvindlere på et tidspunkt, hvor flere europæiske storbanker havde droppet at indgå i handler med CO2-kvoter på grund af afsløringer af omfattende svindel på området.

Finans har forelagt sagens oplysninger for Danske Bank. Banken kan på grund af tavshedspligt ikke udtale sig om konkrete kundeforhold, men midlertidig adm. direktør Jesper Nielsen understreger i en skriftlig kommentar, at én kriminel, der lykkedes med at misbruge banken, er én for meget.

»Når det er sagt, så har vi tilbage i 2009/2010 været opmærksomme på problemstillingen omkring skyggebanker og har foretaget indberetninger til de relevante myndigheder, når vi har fundet anledning til det,« siger Jesper Nielsen.

Bagmandspolitiet har ingen kommentarer.

BRANCHENYT
Læs også