Finans

Efter flere måneders forhandlinger: Jyske Bank har solgt datterbank på Gibraltar

Jyske Bank afhænder datterbanken på Gibraltar til Rooke Investment Limited.

Jyske Bank i Gibraltar.

Danmark andenstørste bank har solgt sin datterbank på Gibraltar for et ukendt beløb. Jyske Bank sætter dermed punktum for mere end 30 års tilstedeværelse på spidsen af Sydspanien, hvor datterbanken har udviklet sig til at være en betydelig spiller i lokalsamfundet.

Banken melder om stor interesse for at overtage afdelingen på Gibraltar.

»Mange har meldt sig som interesserede købere. Nogle har så været knap så interessante for os, men der har været en håndfuld relevante bejlere, som vi har forhandlet med,« siger Jens Lauritzen, øverste chef for Jyske Banks Private Banking-kunder og bestyrelsesformand for Gibraltar-afdelingen.

Køberen af Jyske Bank Gibraltar er Rooke Investment Limited, der er et investeringsselskab på Gibraltar med vietnameseren Tuan Tran som ejer. Parterne har aftalt ikke at offentliggøre salgsprisen. Men da Jyske Bank ikke udsender en fondsbørsmeddelelse, kan prisen ikke være så høj, at den påvirker årsregnskabet og dermed aktiekursen nævneværdigt.

»Der har været flere parametre, som vi har gået benhårdt efter at få opfyldt i forbindelse med salget. For det første skulle det være en god løsning for såvel kunder som medarbejdere. Vi har også ønsket en god løsning for samfundet på Gibraltar, fordi vi efter mere end 30 års tilstedeværelse føler os forpligtet til at tænke på lokalsamfundet. Og sidst, men ikke mindst, skulle det være en god løsning for Jyske Banks aktionærer. Vi har fået det hele opfyldt med denne handel,« siger Jens Lauritzen.

Jyske Banks godt 100 medarbejdere fortsætter alle i afdelingen inklusive de to ledere Christian Bjørløw og Lars Aarup Jensen. Og Jyske Banks danske velhaverkunder, som fortsat er i den engelske enklave på den spanske sydkyst, kan sove roligt om natten.

»Vi har indgået en aftale med Rooke Investment Limited om, at vi fortsætter med at servicere afdelingen og kunderne de næste to år. Det kommer til at foregå på almindelige markedsvilkår, hvor vi får indtjening på at yde forskellige services,« siger Jens Lauritzen.

Jyske Bank satte i januar i år Gibraltar-afdelingen til salg som en konsekvens af, at banken efter købet af realkreditselskabet BRFkredit skiftede strategi. Fokus var herefter at fokusere på danske kunder og især boligkunder.

Datterbanken på Gibraltar passede dermed ikke rigtigt længere ind i familien.

Brexit har også haft en betydning for beslutningen om at ende mere end 30 års eventyr i Sydspanien, fordi Gibraltar følger Storbritannien ud af EU. Det betyder, at datterbanken har udsigt til at blive underlagt en anden lovgivning end resten af Jyske Bank-koncernen, og det kan gå hen og blive bøvlet og dyrt at håndtere.

Datterbanken har ifølge Jyske Bank en markedsandel på 40 pct. af lokalsamfundets erhvervskunder og 15 pct. af de lokale privat- og velhaverkunder, så det er en betydelig spiller i lokalområdet, som Jyske Bank skiller sig af med.

Den lokale regering har da også fuldt interesseret med i forhandlingerne i håbet om, at køberen ikke blot fusionerede datterbanken ind i en eksisterende bank, men fortsatte den blot under et andet navn end Jyske Bank. Det lykkedes, og nu afventer handlen blot godkendelse fra de relevante myndigheder i Spanien.

Jyske Bank har gentagne gange været i vælten pga. bankens forretninger i det kendte skattely Gibraltar. Den lille britiske koloni på Spaniens sydkyst har en attraktivt lav skatteprocent, hvorfor mange velhavende mennesker vælger at slå sig ned på solkysten i Spanien og registrere forretningerne i Gibraltar. Og det har Jyske Bank altså indtil nu tjent penge på.

Selvom Jens Lauritzen er glad for at kunne sætte punktum for flere måneders hårde forhandlinger, er det også et vemodigt farvel.

»Jeg startede min karriere i Jyske Bank som direktør i afdelingen, og min datter er født dernede. Så det er da mærkeligt for mig personligt, men også for direktionen, som også er vemodig. Men tiderne skifter, og vi har et nyt fokus, og vi har fundet en køber, som kan fokusere på at drive den videre,« siger Jens Lauritzen.

Efter frasalget af Gibraltar-afdelingen har Jyske Bank blot en afdeling i Hamborg tilbage i udlandet.

BRANCHENYT
Læs også