Finans

Anders Dam advarer: »Bankerne er skrøbeligere, end man regner med«

Nye krav til bankerne vil kunne være med til at udløse en ny krise, lyder det fra Jyske Banks topchef.

Topledernes Topmøde på Folkemødet, hvor Jyske Banks Anders Dam var en blandt deltagerne. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Det kan potentielt ende med en ny krise, hvis der fra politisk side bliver indført nye krav til bankerne. Sådan lød advarslen fra Jyske Banks topchef, Anders Dam, da Finans afholdt arrangementet Topledernes Møde på Folkemødet på Bornholm fredag.

»Jeg er dybt bekymret over den badwill, som omgiver vores sektor. Jeg skal ikke bortforklare de sager, der har været, men den badwill gør, at der er en stor politisk lyst til at finansiere et velfærdsløft ved at plukke yderligere penge fra den finansielle sektor. Men man skal passe enormt meget på, for bankerne er skrøbeligere, end man regner med,« lød det fra Anders Dam med henvisning til de politiske planer om at hente 1,5 mia. kr. fra den finansielle sektor vi skatter.

Bankbossen fra Silkeborg mener, at den danske banksektor i øjeblikket kan sammenlignes med Ebberød Bank, fordi bankerne har indlånsrenter omkring nul, men selv skal betale renter for at placere pengene i Nationalbanken.

»Når vi overhovedet har tjent penge - og politikerne kan himle op over, hvor mange penge vi har tjent - så hænger det sammen med det store rentefald, der har givet store kursgevinster på vores obligationsbeholdninger. Så har det lave renteniveau medført, at vi ikke rigtig har haft noget tab på kunderne. Og endelig har vi rationaliseret rigtig mange medarbejdere væk,« sagde Anders Dam.

Hvis sektoren skal betale 1,5 mia. kr. i skatter, og renterne samtidig begynder at stige, vil det ramme sektoren hårdt, mener Jyske Bank-chefen.

»For så falder ejendomspriserne, og så vil virksomhederne begynde at få problemer. Dermed begynder tabene at komme, og så har vi ikke noget at slå tilbage med. Så kan man ad den vej være med til at skabe en ny finanskrise og på den måde få en selvopfyldende profeti med, hvor forfærdelige vi alle sammen er,« sagde Anders Dam.

BRANCHENYT
Læs også