Finans

Skats udbyttechef på sightseeing med sagsøgte i svindelsag

Arkivfoto

Chefen for det kontor hos Skat, som refunderede udbytteskat for milliarder af kroner til udlændinge, der i dag mistænkes for omfattende svindel, mødtes personligt med en af sagens helt store aktører.

Det skriver Politiken tirsdag.

Det skete ifølge retsdokumenter på et tidspunkt, hvor sagen for alvor begyndte at tage fart, og under omstændigheder, som eksperter finder stærkt betænkelige.

Lisbeth Rømer var afdelingsleder og chef for udbytteskattekontoret hos Skat, da hun 6. september 2012 tog imod to ledende medarbejdere fra det amerikanske firma Acupay, som var rejst fra London til København for at blive vejledt om, hvordan de skulle søge om at få udbytteskat retur på vegne af udenlandske ejere af danske aktier.

I de efterfølgende tre år stod Acupay for 3,6 mia. kr. af de i alt 12,7 mia. kr., som udbyttesagen har kostet den danske statskasse. Acupay er blandt de mere end 70 sagsøgte i den store retssag i London, hvor Skattestyrelsen har stævnet de formodede svindlere og deres hjælpere.

Men den septemberdag i København fik to medarbejdere fra Acupay en meget venlig behandling af afdelingsleder Lisbeth Rømer.

Skats udbyttechef hentede dem personligt på deres hotel og kørte de to udlændinge rundt på en sightseeingtur til seværdigheder i København, før bilen stoppede ved Skats kontorer i Høje-Taastrup. Her mødtes de to udsendte fra det amerikanske firma foruden Lisbeth Rømer med hendes souschef, Laurits Cramer, og Sven Nielsen, som var den, der i praksis godkendte ansøgninger om refusion af udbytteskat.

Lisbeth Rømer stod desuden gennem mere end et år efter mødet i forbindelse med gæsterne fra Acupay via e-mails.

Forløbet fremgår af dokumenter, som Acupay har fremlagt for retten i London, og som Politiken og TV 2 er i besiddelse af. Lisbeth Rømer, der i dag er pensioneret, bekræfter forløbet, men ser ikke noget problem i, at hun agerede både chauffør og rundviser.

- Ved du hvad, hvis der kommer nogen, der beder om at få et møde med os, og de bor i København, og jeg så - fordi jeg selv bor i København - venligt samler dem op på deres hotel og så lige kører dem en lille rundtur, det kan man godt, siger hun til Politiken.

Læs også