Serier

Våbnene lades til valutakrig: USA og Europa kæmper om lave renter

Handelskrig, lavvækst og lave renter kan være startskuddet til en ny valutakrig, vurderer flere storbanker.

Trumps handelskrig
Der varmes kraftigt op til en valutakrig. Ved frontlinjen står Mario Draghi (tv.), chef for Den Europæiske Centralbank, og USA's centralbankchef Jerome Powell. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana

Med udsigt til lavere vækst på begge sider af Atlanten er både den amerikanske og den europæiske centralbank nu gået i stilling til at sænke renterne og dermed svække valutaerne i kampen om verdens vækst. Dermed er den første ammunition gjort klar til en mulig valutakrig.

Valuta er ifølge flere storbanker blevet en del af krigsretorikken omkring handelskrigen, samtidig med at den amerikanske præsident Donald Trump mere aggressivt forsøger at presse kursen ned på dollaren ved bl.a. at lægge pres på den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), for at sænke renten.

»Valutakrigen ser ud til at være kommet tilbage,« skriver UBS’ strateger i en ny analyse.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi, lovede for nylig at komme med massive stimuli til europæisk økonomi, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt. Det fik straks euroen til at falde. Trump svarede prompte igen med beskyldninger om valutamanipulation. Og kort efter meldte Fed, at den også ville sænke renten.

Dermed er retorikken skærpet og de første skridt taget til en kommende krig om at få den svageste valuta. Det samme skete tilbage i 2015, da ECB lancerede et massivt støtteopkøbsprogram i et forsøg på at sparke væksten i gang. Det betød dengang en markant svækkelse af euroen.

Der er også blandt bankøkonomerne en stigende bekymring for, at de langvarige spændinger i handelskrigen kan brede sig til en global krig om valutaer. Således peger Goldman Sachs på, at både euro, yen og den kinesiske yuan vil svække sig over for dollaren som led i et kommende rente- og valutaspil.

Vi er endnu et stykke fra, at det er et valutaspil, men det kan det hurtigt blive.

Anders Svendsen, chefanalytiker i Nordea

Hos Nordea mener chefanalytiker Anders Svendsen, at udmeldingerne om rentesænkninger både fra ECB og Fed i første omgang skyldes en forventning om, at økonomien er ved at gå tilbage. Men han understreger, at den igangværende krigsretorik allerede har gjort stor skade og sagtens kan brede sig.

»Retorik betyder meget, og det kan hurtigt eskalere. Vi er endnu et stykke fra, at det er et valutaspil, men det kan det hurtigt blive,« siger Anders Svendsen.

Barclays vurderer, at Europa vil være den svage part i en mulig valutakrig.

»Vores vurdering af euroen er dyster. ECB har begrænset handlekraft, og eurolandene er meget sårbare over for stigende spændinger i handelskonflikten,« skriver chefvalutastrateg i Barclays, Martin Barth, i en kommentar.

Banken vurderer, at kursen på euroen overfor dollaren, der i dag er på 1,13, vil være nede i 1,11 ved årets slutning og ramme 1,06 i andet kvartal 2020 - et fald på knap 5 pct.

USA kan dermed stå tilbage med den stærkeste valuta stik imod intentionen fra præsident Trump, der givetvis vil forsøge at lægge yderligere pres på centralbanken og dollaren.

»Hvis Fed går langt ned, så tvinger det også ECB til at gøre noget mere,« siger Anders Svendsen.

BRANCHENYT
Læs også