Finans

Ringkjøbing Landbobank trækkes ind i gebyrskandale

Ringkjøbing Landbobank har solgt investeringer med forventet negativ afkast. Arkivfoto Foto: Ringkjøbing Landbobank.

Ringkjøbing Landbobank havde indtil denne uge investeret kunders penge i fonde, hvor omkostningerne oversteg det forventede afkast.

Det skriver Dagbladet Børsen.

En kunde med lav risikoappetit og kort tidshorisont i Ringkjøbing Landbobanks porteføljeplejeprodukt Fri Formuepleje havde ved udgangen af maj 80 pct. af pengene sat i en Bankinvest-fond med omkostninger på 0,31 pct. årligt. Oveni betaler kunderne et porteføljeplejegebyr på 0,88 pct. årligt af den investerede formue. Det giver en samlet omkostning på 1,19 pct.

Og det er mere, end man kan regne med i afkast før omkostninger ifølge finansbranchens sagkyndige råd, som mener, at man kan regne med 1 pct. i afkast på sikre obligationer før omkostninger.

Det ville dermed være mere attraktivt at sætte pengene i kontanter. Og det er da også, hvad der nu er sket, skriver avisen.

- Den ligger ikke i de obligationer længere. Det er omlagt, siger Sten Erlandsen, der er finanschef i Ringkjøbing Landbobank, til Børsen.

Han forklarer, at de korte obligationsfonde er droppet for både den og andre risikoprofiler, og at pengene i stedet står kontant, hvor der ikke opkræves plejegebyr. Dermed er den totale omkostning for kunderne nede på 0,37 pct. og afkastforventningen er positiv.

- Det er lige i den her uge, at vi har ændret på det. Så det er helt friskt, siger Sten Erlandsen til avisen og oplyser, at det er en markedsmæssig beslutning, og afviser, at det skyldes Danske Bank-sagen.

Ud over Danske Bank og nu Ringkjøbing Landbobank har Nordea også solgt investeringer med forventet negativt afkast.

Læs også