Finans

Pensionskunder kan tjene en formue på at skrotte bankerne

Omkostninger er en dårlig følgesvend for pensionskunder, og dem er der ifølge privatøkonomiske rådgivere for mange af i bankerne.

Pensionsopsparere kan få en betydelig større formue, hvis de i stedet for at benytte en bank kan pleje investeringerne selv. Arkivfoto: Lærke Posselt/Polfoto

Danske pensionskunder kan få en spritny VW Tiguan forærende, hvis de skrotter bankerne, når de sparer op, og i stedet vælger en billigere opsparingsform.

Det viser et regnestykke fra den uafhængige formueforvalter Miranova.

Der er nemlig mere end 20 pct. ekstra i pensionsopsparing for danskere, der erstatter bankernes høje omkostninger med lave gør-det-selv-omkostninger.

»Man kan enten leve bedre eller gå flere år før på pension, hvis man fokuserer på omkostningerne, når man sparer op,« siger Rune W. Sørensen, adm. direktør i Miranova.

Miranova har regnet på, hvad en opsparing på 1 mio. kr. vokser til med omkostninger på 1,6 pct. årligt. Det er det niveau, som banker som Danske Bank har for den store kundegruppe, der sparer op med middel risiko.

Her vokser opsparingen til 1.667.000 kr.

Prisbevidste opsparere kan reducere omkostningerne til 0,4 pct. årligt ved at spare op på egen hånd. Det vil få opsparingen til at vokse til 2.030.000 kr. En forskel på 363.000 kr. eller 22 pct.

ETF'ere
  • Står for exchange traded fund (børshandlet fond) og er en nem, billig og sikker måde at investere formuen på.
  • Fungerer som en dansk investeringsforening. Den enkelte investor bliver en del af en kæmpe pulje af investorer, der investerer i aktier og obligationer.
  • Handles på en børs på samme måde som en aktie som Novo Nordisk.
  • Er modsat de fleste danske investeringsforeninger en passiv fond, der bringer sine omkostninger ned til et minimum ved at følge et indeks.
  • En ETF, der investerer i globale aktier, koster typisk 0,2 pct. om året i omkostninger. En aktivt forvaltet dansk investeringsforening med samme investeringsunivers koster ca. 10 gange så meget.
Kilde: Miranova

De fleste sparer mere end 1 mio. kr. op, og dermed bliver forskellen større, påpeger Rune W. Sørensen, som i regnestykket har anvendt de forventede fremtidige afkast, som pensions- og finanssektoren selv benytter.

»Omkostninger er en af de væsentligste komponenter, når man sparer op. Danske investeringsprodukter har generelt alt for høje omkostninger. Det kan bedre betale sig at spare op i ETF’ere fra de store internationale investeringsfirmaer,« siger Rune W. Sørensen.

En anden økonomisk rådgiver er enig i, at bankernes omkostninger er for høje.

»Danskerne er nødt til at se igennem fingrene med, at deres bankrådgiver er flink. For de kan nu engang kun sælge bankens egne produkter, og de er ikke de billigste,« siger Kim Valentin, adm. direktør i Finanshuset i Fredensborg.

Finans Danmark erkender, at det koster noget at blive rådgivet i bankerne, men mener, at kunderne får valuta for pengene.

»Det er billigere at gøre det selv end at efterspørge rådgivning. Men mange er glade for deres rådgivning. Man får i banken afdækket hele ens økonomi og får afdækket sin risikoprofil,« siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark.

Læs også