Finans

Mindre banker svømmer i risikofyldte lån til udsatte kunder

De mindre banker har væsentligt flere lån med svaghedstegn end de store. Finanstilsynet har fokus på problemet.

Landets mindre banker er proppede med udlån af tvivlsom kvalitet.

Selv om dansk økonomi har været i fremgang siden 2009, kæmper de mindre banker stadig med kvaliteten af deres udlån. Næsten halvdelen er ydet til kunder, der viser svaghedstegn set i relation til deres forventede evne til at kunne betale pengene tilbage.

Det viser en opgørelse fra Finanstilsynet.

»Kreditstandarderne skrider i de mindre banker. Det er blevet nemmere at få kredit. Sårbarheden er størst hos de banker, der tager den største risiko, og det gør de mindre aktører,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Andelen af de mindre bankers udlån til svage kunder er næsten fire gange så høj som de store bankers.

De mindre bankers interesseorganisation, Lokale Pengeinstitutter, peger på, at de små banker er tæt knyttede til kunderne i lokalområdet.

»I det omfang der er tale om en virksomhed i ens nærområde, går man måske længere, end landsdækkende banker ville gøre,« siger Claus E. Petersen, der er formand for Lokale Pengeinstitutter og adm. direktør i Den Jyske Sparekasse.

Professor Jesper Rangvid fra CBS peger også på, at de mindre banker ofte har mange landmænd som kunder.

»Landbruget har trods det økonomiske opsving ikke formået at komme ud af krisen, og det plager de mindre pengeinstitutter,« siger Jesper Rangvid.

Finanstilsynet har fokus på den store mængde lån til kunder med svaghedstegn i de mindre banker.

»De mindre og mellemstore pengeinstitutter har flere risikable udlån end de store. Derfor har Finanstilsynet fokus på, at institutterne ikke slækker på kreditstandarderne og bliver for overoptimistiske i deres kreditvurderinger i den aktuelle konjunktursituation, hvor selv mindre stærke kunder kan have gode nøgletal,« siger Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet.

BRANCHENYT
Læs også