Finans

Danske Bank nedjusterer med 1 mia. kr.

Landets største bank forventer færre penge i kassen i år. Storbanken forventer et resultat på 13-15 mia. kr. mod tidligere 14-16 mia. kr. Det er helt efter bogen, mener investeringsøkonom.

Demonstration mod Danske Bank oprindeligt arrangeret af DR programmet Tæt på Sandheden med Jonatan Spang, på Kgs. Nytorv i København. Det var en lille flok af Danske Banks kritikere, der var mødt op til demonstration foran hovedsædet. Tirsdag den 30. oktober 2018. Foto: Philip Davali

Danske Banks nye topchef, hollandske Chris Vogelzang, indleder sin karriere i Danmark med at sænke resultatet for 2019 med 1 mia. kr. efter skat.

Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

Forventningerne for 2019 bliver nedjusteret til et resultat efter skat på 13-15 mia. kr., hvor det tidligere lød på 14-16 mia. kr.

”Samtidig har vi justeret vores forventninger til omkostningerne til 25,5-26 mia. kr. mod tidligere ”på omtrent samme niveau som i 2018”, lyder det.

Sidste år landede omkostningerne på 25 mia. kr. hvilket var en stigning på 10 pct. Banken tilskrev stigningen til en donation på 1,5 mia. kr. som følge af hvidvasksagen, men hvad det fastholdte, højere niveau i år skulle skyldes, oplyser banken ikke.

»Nedjusteringen er baseret på ændringer i vores forventninger til andet halvår i år. Vi forventer nu, at det generelt svage momentum i indtægterne vil fortsætte. Denne udvikling skyldes primært pres på marginalerne og vilkår på de finansielle markeder, som de svage handelsindtægter i andet kvartal viser. Dertil kommer øgede omkostninger til compliance og hvidvaskbekæmpelse. På baggrund af den svage finansielle udvikling vil vi senere på året vende tilbage med en opdatering vedrørende initiativer til forbedring af de finansielle resultater på længere sigt,« udtaler CFO Christian Baltzer i pressemeddelelsen.

1. kvartal var heller ikke helt godt, idet banken kom ud med et nettoresultat, der var knap 40 pct. lavere end året før. 2018 endte med et overskud på 15 mia. kr., hvilket var 6 mia. kr. under 2017-regnskabet.

Ifølge investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, er udmeldingerne helt efter bogen og at »faktorerne spiller enslydende den forkerte vej«:

»Det rentefald, vi har set de seneste uger og måneder, kombineret med opadgående pres på complianceudgifter, et forretningsomfang, der er svært at fastholde og finansielle markeder, som man ikke kan forvente fortsætter på samme niveau, gør, at nedjusteringen var forventet,« siger han.

Tallene er foreløbige, men den 18. juli kommer banken med de endelige halvårstal.

Ifølge aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank kommer Danske Banks nedjustering dog ikke som en overraskelse.

»Mange af årsagerne til de her nedjusteringer er velkendte årsager. Det er alt sammen noget, som har presset banken i en periode nu, men det har bare vist sig, at de i andet kvartal er blevet presset mere end, de havde forventet,« siger Mikkel Emil Jensen til DR.

Læs også
Top job