Finans

33,5 mia. kr. i bøde skal afrette Facebook – men er det for billigt sluppet?

En historisk stor bødestraf til Facebook bliver både tolket som et gennembrud for USA’s regulering af selskabet, og som alt for lempelig. Selv sørger Mark Zuckerberg for ikke at blive stillet til ansvar for noget.

Mark Zuckerberg klarede personligt frisag i aftalen mellem Facebook og de amerikanske myndigheder. Men fremover får han frataget en lille smule af sin ellers enevældige magt, med krav om et uafhængigt råd i Facebook, der kan gribe ind, hvis Facebook er på gale veje med brugernes data. Foto: Josh Edelson/AFP

Mens Margrethe Vestager blev verdensberømt for at lange milliardbøder ud til de store amerikanske tech-selskaber for brud på EU’s konkurrencelov, har der været mere stille på hjemmebanen, hvor de amerikanske myndigheder i lang tid lod skyderen blive i hylsteret.

Men kritikken af den manglende afstraffelse af især Facebook har været massiv, og nu er reaktionen på Cambridge Analytica-skandalen kommet: En bøde på 33,5 mia. kr. samt en række krav til Facebooks fremtidige virke, afsendt af Federal Trade Commission, der er USA’s myndighed for forbrugerbeskyttelse. ..

Læs også