Finans

Storbritannien hylder matematiker og krigshelt med plads på landets største pengeseddel

Det bliver den britiske matematiker og kodebryder Alan Turing, der bliver portrætteret på Storbritanniens nye 50-pundsedler.

En foreløbig arbejdsskitse af den nye 50-pundseddel med billedet af Alan Turing. Foto: Bank of England.

Det bliver den kendte britiske matematiker og krigshelt Alan Turing, der fremover skal pryde Storbritanniens 50-pundseddel, som er landets største pengeseddel.

Det har den britiske centralbank, Bank of England, netop offentliggjort. Sedlen skal efter planen udkomme i løbet af 2021.

Under Anden Verdenskrigs spillede Alan Turing en afgørende rolle i briternes succesfulde forsøg på at bryde tyskernes krypterede beskeder og kommunikation.

Netop den periode af hans liv blev i 2014 filmatiseret i filmen The Imitation Game med den engelske skuespiller Benedict Cumberbatch i rollen som Alan Turing.

Det er dog ikke kun hans arbejde under krigen, der gjorde Alan Turing berømt. Han anses i dag for at stå bag noget af det vigtigste pionerarbejde inden for datalogien, der senere var med til at skabe grundlaget for den moderne computer og kunstig intelligens.

»Alan Turing var en fremragende matematiker, hvis arbejde har haft en enorm indflydelse på, hvordan vi lever i dag. Han stod fadder til computervidenskaben og kunstig intelligens og var også en krigshelt. Alan Turings bidrag spændte bredt og var samtidig banebrydende. Turing er en kæmpe på hvis skuldre, mange står i dag,« siger Mark Carney, direktør for Bank of England.

Med til historien om Alan Turing hører også det tragiske endeligt, han fik. Alan Turing, der var homoseksuel, døde i 1954 kun 41 år gammel, angiveligt af selvmord.

Få år inden var han blevet arresteret og dømt for at have et homoseksuelt forhold til en yngre mand, hvilket på det tidspunkt ikke var lovligt i Storbritannien.

I 2009 undskyldte daværende premierminister Gordon Brown for den behandling, som Alan Turing havde oplevet i årene efter krigen.

Alan Turing blev valgt til at få sit ansigt på den nye 50-pundseddel ud af et felt på 13 personer, der alle har rødder i videnskabens verden – heriblandt den verdensberømte britiske professor og astrofysiker Stephen Hawking, der døde sidste år.

Bank of England opfordrede i efteråret den britiske befolkning til at nominere personer, som de mente, havde fortjent en plads på sedlen.

Eneste krav var, at de nominerede personer skulle være britiske og kendt for deres arbejde inden for forskning og videnskab.

Desuden kunne nulevende personer ikke nomineres, da den eneste levende person, som den britiske centralbank vil portrættere på mønter og sedler, er den siddende monark.

Ifølge Bank of England blev mere end 1.000 personer nomineret af befolkningen, inden antallet blev kogt ned til de 13 personer, som bestod af fire kvinder og ni mænd, herunder Alan Turing.

Bank of England har offentliggjort en arbejdsskitse af sedlen, men det endelige design er ikke offentliggjort endnu.

Den britiske centralbank er i disse år i gang med at udskifte hele landets seddelserie. Den nye 5-pundseddel med Sir Winston Churchill kom på gaden i 2016. I 2017 år kom den nye 10-pundseddel med forfatteren Jane Austen, og 20-pundsedlen, der kommer i 2020, vil have et portræt af maleren J.M.W. Turner på den ene side. Alle sedler vil dog have portrættet af dronning Elizabeth II på forsiden.

BRANCHENYT
Læs også