Finans

Bankernes hvidvaskmistanker slår alle rekorder

Der ventes en stigning på 45 pct. i bankernes indberetninger til bagmandspolitiet om mulig hvidvask i år.

Det er positivt, at indberetningerne om hvidvask stiger, lyder det fra hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft. Foto: Carsten Snejbjerg.

Der er aldrig blevet spottet så mange mistænkelige transaktioner i landets banker som nu.

Årets første tre måneder bød på næsten 9.000 indberetninger om mulig hvidvask til bagmandspolitiets hvidvasksekretariat. På den baggrund forventer bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, nu, at bankerne for hele året vil foretage mellem 36.000 og 40.000 indberetninger. Det er en stigning på ca. 45 pct. i forhold til sidste år, hvor bankerne foretog 26.403 indberetninger.

»Årsagerne til stigningen i antallet af underretninger kan være flere, men et koncentreret fokus og et betydeligt forøget antal medarbejdere, der beskæftiger sig med bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering, samt forbedrede IT-systemer er givet noget af forklaringen,« siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.

Finanstilsynets hvidvaskkontor ser det som en positiv udvikling.

»Bankerne er blevet mere opmærksomme og bedre til at spotte mistænkelige transaktioner. Kvaliteten af deres indberetninger stiger også. Så der er ikke tale om indberetninger bare for en sikkerheds skyld,« siger Stig Nielsen, kontorchef i Finanstilsynet.

Bankerne skal indberette mistænkelige forhold, hvis de ikke selv umiddelbart kan afkræfte, at der er ugler i mosen.

Stigningen i bankernes indberetninger betyder, at de i år ventes at foretage flere indberetninger, end hvad der samlet set blev indberettet sidste år fra både banker, spiludbydere, vekselbureauer, revisorer og offentlige myndigheder.

Således nåede det samlede antal indberetninger sidste år op på 35.768.

Ifølge en ekspert er det ikke uventet, at bankerne finder flere mistænkelige forhold. De har nemlig gearet op på hvidvaskbekæmpelsen de senere år.

»Stigningen kan selvfølgelig skyldes, at flere forsøger at hvidvaske penge, men jeg vil tro, at årsagen er de øgede ressourcer,« siger hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft.

Hans største bekymring er, om bagmandspolitiet - som officielt hedder SØIK - formår at håndtere de mange sager.

»Der har tidligere været problemer med at håndtere indberetningerne. Nu har SØIK fået flere ressourcer, så man nu er tilbage på niveauet fra 2012. Men nu kommer der flere indberetninger end tidligere, så jeg kan godt være lidt bekymret for, om det er ressourcer nok,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Læs også