Finans

Stjerneinvestor tabte milliarder på frygt for statsbankerot

Den store kapitalforvalter Franklin Templeton har storsatset på det finansielle marked i Argentina. Det kostede 12 mia. kr. mandag.

Argentinas præsident, Mauricio Macri, kan være på vej til at tabe sit embede ved det kommende præsidentvalg. Det har skabt panik på de finansielle markeder i Argentina. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

Den store kapitalforvalter Franklin Templeton var den helt store taber, da det argentinske finansmarked mandag nærmest kollapsede.

Franklin Templeton og dens stjerneinvestor Michael Hasenstab, der gør sig som ekspert i amerikanske medier, har stortsatset på obligationsmarkedet i Argentina.

Men da obligationsmarkedet mandag styrtdykkede sammen med resten af Argentinas finansmarked, kostede det Franklin Templeton et tab på 1,8 mia. dollars, svarende til knap 12 mia. kr.

Det skriver Financial Times.

Michael Hasenstab har som chefforvalter for en række af Franklin Templetons største fonde været én af de største opkøbere af gæld i Argentina og været en fortaler for, at landet ville opleve en optur i 2019.

Over weekenden led Argentinas præsident, Mauricio Macri, dog et dårligt primærvalg forud for præsidentvalget, og det udløste panik på finansmarkederne. Der blev solgt ud af både aktier, obligationer og landets valuta, pesoen, som faldt til den laveste kurs over for dollaren nogensinde.

Samtidig faldt Argentinas ledende aktieindeks mandag med næsten 40 pct., hvilket var ét af de største aktiefald nogensinde for et indeks af den størrelse. Tirsdag steg indekset dog med 10,2 pct.

Det største aktiefald nogensinde på en dag var på Sri Lanka i 1989. Da faldt aktiemarkedet med 62 pct.

Renten på Argentinas statsgæld er nu også steget kraftigt steg også kraftigt, og det vurderes i internationale medier, at Argentina inden for de næste fem år risikerer at misligholde sin gæld. I så fald kan Argentina blive erklæret bankerot - for tredje gang siden 2001.

Argentinas nuværende præsident, Mauricio Macri, har ellers forsøgt at få landets økonomi tilbage på sporet med en række låneaftaler med Den Internationale Valutafond (IMF). Valutakursen og inflationen er kommet nogenlunde under kontrol.

Alt det kan smuldre, hvis Macri taber præsidentvalget, frygter flere investorer.

Argentina har i 16 ud af de seneste 50 år været i recession. Og landet har måttet indgå over 20 låneaftaler med IMF for at kunne holde hånden under sin skrøbelige økonomi.

BRANCHENYT
Læs også