Finans

Nykredit har tjent 2 mia. kr. på tre måneder - men sår tvivl om opjustering

Realkreditkæmpen er kommet igennem andet kvartal med fremgang på både top- og bundlinje.

Michael Rasmussen, topchef i Nykredit. Foto: Lars Krabbe. Foto: Lars Krabbe

Nykredit fortsætter med at hive milliarder hjem på bundlinjen. Samtidig har de rekordlave renter fået landets boligejere til at lægge lån om, og i den forbindelse er flere søgt mod realkreditkæmpen.

Det viser Nykredits regnskab for 2. kvartal, som blev offentliggjort tirsdag morgen.

»Vi fremlægger i dag et meget tilfredsstillende delårsregnskab for 1. halvår. Vi står midt i en rekordstor konverteringsbølge, hvor tusindvis af boligejere over hele landet sikrer sig historisk billige lån, der formentlig ikke fås bedre noget sted i verden,« udtaler Michael Rasmussen, der er koncernchef i Nykredit, i forbindelse med regnskabet.

I Totalkredit er det nominelle udlån i årets første seks måneder steget med 50,5 mia. kr., og dermed har det for første gang rundet 700 mia. kr. I alt har næsten 800.000 boligejere nu deres realkreditlån i Totalkredit.

»Mange boligejere vælger samtidig at skifte bank og realkreditinstitut. Det mærker vi i Nykredit, hvor de seneste års solide kundetilgang fortsætter i både Nykredit Bank og Totalkredit. Det giver betydelig vækst i udlån og formue under forvaltning,« lyder det videre fra koncernchefen.

Kundetilgangen har været med til at sende Nykredit igennem april, maj og juni med samlede indtægter for 3.865 mio. kr. Det resulterede i et såkaldt forretningsresultat på 2.388 mio. kr., mens resultatet efter skat landede på 1.984 mio. kr.

Sammenlignet med samme periode sidste år er resultatet efter skat dermed vokset med 370 mio. kr. svarende til en fremgang på 23 pct.

For årets første seks måneder landede forretningsresultatet på 4.568 mio. kr. Resultatet efter skat endte på 4.298 mio. kr. mod 4.052 mio. kr. i samme periode i 2018.

»Vi har i flere år fokuseret på at forstærke det fundament, som Nykredit står på. I dag er virksomheden stærk med godt greb om de grundlæggende forhold som omkostninger, indtjening, kapital og risici. Vi kan nu flytte endnu større fokus over på arbejdet med at forbedre kundeoplevelsen og investere i fremtidens Nykredit,« siger Michael Rasmussen.

Selv om de lave renter har været med til at få kunder i butikken, er de samtidig med til at så tvivl om den opjustering, som Nykredit lavede den 16. juli. Her blev forventningerne til forretningsresultatet og resultat før skat hævet fra niveauet 6,5-7 mia. kr. til 7,25-7,75 mia. kr.

»Siden opjusteringen har der været kraftige bevægelser på de finansielle markeder, hvor den lange danske rente er faldet. Det giver tab på de forretningsmæssigt udgåede derivattyper, der påvirker resultat før skat. Der er således særlig usikkerhed vedrørende forventningerne til resultat før skat,« skriver Nykredit i regnskabet.

Læs også