Finans

Sydbank indfører negative renter for velhavende privatkunder

Sydbank følger i Jyske Banks fodspor og indfører negative renter for velhavende private kunder.

Sydbank indfører som den anden bank nu også negative renter for private kunder med store indeståender på konti i banken. Jyske Bank var den første. Foto: Arkiv

Velhavende kunder i Sydbank skal til at have penge op af lommen, hvis de har for mange penge stående i banken. Sydbank indfører nemlig negative renter for rige privat kunder. Det oplyser Sydbank i forbindelse med sit halvårsregnskab.

Dermed følger banken med hovedsæde i Aabenraa i fodsporene på Jyske Bank, der som den første bank i Danmark indførte negative renter for private.

»Vi lever i en tid med store forandringer, også når det gælder økonomien. Usikkerheden er blevet større, og det smitter af på rentemiljøet, der er blevet yderligere forværret, derfor indfører vi negative renter,« skriver Sydbank i sit halvårsregnskab.

Private kunder i Sydbank kan fremover have op til 7,5 mio. kr. stående, uden at de bliver ramt af negative renter. Har en kunde mere end 7,5 mio. kr. stående i banken, bliver rentesatsen aftalt individuelt med banken. Hvis der ikke bliver indgået en aftale med banken, kommer rentesatsen til at ligge på 0,6 pct., oplyser Sydbank.

Det er præcis den samme model, som Jyske Bank præsenterede i forbindelse med sit halvårsregnskab den 20. august.

Sydbank forklarer lige som Jyske Bank gjorde det, at den har indført negative renter, fordi de ekstreme renteniveauer koster banken penge.

»Vi har et stadigt stigende indlånsoverskud på privatkunder. Indlånsoverskuddet kan enten sættes i nationalbanken til -0,65 pct. i rente eller investeres i obligationer, der ligeledes har negativ rente – selv med lang løbetid. Bankens indtjening er markant påvirket heraf. Forventningerne er, at det negative rentemiljø vil fortsætte i adskillige år,« skriver Sydbank i regnskabet.

I juli udtalte Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, sig i Børsen om negative renter. Ifølge bankeksperten Lars Krull var det en prøveballon i forhold til at indføre renter til private.

»De er ved at gøde jorden. Man skal se på retorikken, og her varmer man op til en ny forretningsforståelse,« sagde Lars Krull, der i samme ombæring advarede bankerne imod at indføre negative renter for private.

Lars Krull udtalte, efter at Jyske Bank havde indført negative renter, at alle banker ville følge efter med lignende tiltag.

»De vil alle sammen følge efter i et eller andet omfang, når vi taler velhavende kunder. For risikoen er, at hvis én har 10 mio. kr. stående på bogen, kan han smutte ned i et andet pengeinstitut, der skal tage hans indlån gratis. Det vil være en klods om benet på bankerne, og koste dem penge,« sagde han.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også