Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Trods skandaler: ATP har igen købt aktier i Danske Bank

ATP har i løbet af årets første seks måneder øget sin investering i landets største bank.

Hvidvask i Danske Bank
Foto: Jens Dresling

Danmarks største pengetank har ikke ladet sig skræmme væk af en faldende aktiekurs og en ny skandale i Danske Bank. Tværtimod har ATP igen købt op i landets største bank.

»Vi tror stadig på, at Danske Bank langsigtet bliver en god case. Fundamentalt mener vi, at den er undervurderet. Men vi vil da også være ærlige og sige, at vi har undervurderet det indtjeningsfald, som kom på kort sigt,« siger Bo Foged, adm. direktør i ATP, på et pressemøde.

I løbet af årets første seks måneder har ATP købt 1.594.918 aktier i Danske Bank. Det store pensionsselskab ejer dermed flere end 17,7 mio. Danske Bank-aktier svarende til en ejerandel på 2,07. Ved udgangen af 2018 havde ATP lidt over 16,1 mio. aktier i Danske Bank, hvilket svarede til en ejerandel på 1,8 pct.

Det fremgår af den beholdningsliste over danske aktier, som ATP har offentliggjort i forbindelse med sit halvårsregnskab.

Opkøbet er sket i en periode, hvor hvidvaskskandalen fortsat har hængt som en mørk sky over Danske Bank, og hvor banken er blevet ramt af en ny skandale: Den såkaldte Flexinvest Fri-sag, der bl.a. har ført til, at den forhenværende midlertidige topchef i banken, Jesper Nielsen, nu er fortid i banken.

Flexinvest Fri-sagen
  • I slutningen af juni 2019 kom det frem, at Danske Bank har solgt investeringsproduktet Flexinvest Fri til tusindvis af kunder, selv om banken forventede, at produktet ville giver kunderne et negativt afkast, når gebyrerne til banken var betalt.
  • Sagen fik Danske Banks bestyrelse til at fyre bankdirektør Jesper Nielsen, som var ansvarlig for Danske Banks aktiviteter i Danmark på tidspunktet, hvor man valgte at gennemføre gebyrstigninger på trods af, at man forventede et negativt afkast for kunderne.
  • Efter yderligere undersøgelse har banken ifølge Finans’ oplysninger også valgt at fyre John Glottrup, der var chef for forretningsudvikling i Danske Banks Wealth Management-division.
  • Finanstilsynet meddelte samtidig, at det var i gang med at undersøge sagen. Den undersøgelse ventes afsluttet i sensommeren. Ifølge et udkast til tilsynets afgørelse, står Danske Bank til at få flere alvorlige påbud og massiv kritik for at have tilsidesat kundernes interesser.
  • Danske Bank har selv meddelt, at sagen berører omkring 87.000 kunder i Danmark. Danske Bank vil godtgøre kunderne ved at udbetale en kompensation, der i alt ventes at løbe op i omkring 400 mio. kr.

Mens hvidvaskskandalen i Danske Bank var på sit højeste i 2018, købte ATP massivt op i Danske Bank. I andet halvår af 2018 føjede ATP flere end 4 mio. aktier i Danske Bank til sin portefølje.

Indtil nu har ATP's investering i Danske Bank ikke været nogen god forretning. ATP fremhæver selv Danske Bank-aktien som én af de aktier, der trak ned i investeringsafkastet i første halvår.

Ser man på kursudviklingen i Danske Bank i første halvår, har aktien mistet næsten 32 pct. af sin værdi siden nytår.

Bo Foged oplyser, at ATP har tabt mellem 200 og 300 mio. kr. på  Danske Bank i første halvår. Men på længere sigt, tror ATP-direktøren stadig på, at det bliver en god investering.

BRANCHENYT
Læs også