Finans

Svensk krone styrkes efter "lille" overaskelse fra Riksbanken

Chefstrateg er overrasket over, at Riksbanken stadig ser lyst på økonomien. Foto: Riksbanken

Den svenske krone er torsdag formiddag blevet styrket i kølvandet af rentemødet i Riksbanken, som helt som ventet fastholdte sin ledende rente på minus 0,25 pct., ligesom der holdes fast i, at der kan skimtes en renteforhøjelse i horisonten.

Chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit Markets betegner det som "en smule overraskende", at banken overordnet stadig ser lyst på økonomien og at den derfor også fastholder behovet for at hæve renten i løbet af de kommende måneder - "nu godt nok lidt mere forsigtigt end tidligere."

Prognosen indikerer en forhøjelse omkring årsskiftet, hvilket Frederik Engholm dog tvivler på kommer til at ske. Han ser snarere en rentenedsættelse i horisonten.

- Med den usikkerhed der i øjeblikket er om global økonomi, den svækkelse vi ser i global industri, og også de svaghedstegn, som begynder at vise sig i den ret så konjunkturfølsomme svenske økonomi, så virker det for os at se usandsynligt, at Riksbanken kommer til at hæve renten i en rum tid fremover.

- Vi ser en noget større sandsynlighed for det modsatte. Ikke mindst i lyset af at næsten alle andre centralbanken for tiden sænker renten. Hæver Sverige renten, så risikerer de en styrkelse af valutakursen, som nok ikke er ønskværdig lige nu, vurderer Frederik Engholm.

Og investorerne reagerer netop med en styrkelse af den svenske krone efter Riksbankens møde. Ved 10.15-tiden skal der 0,6975 danske kroner til en tilsvarende svensk - mod en kurs på 0,6950 før rentebeslutningen.

Læs også