Finans

Fire pensionsselskaber får hård kritik for at svigte klimaaftale

Danske pensionsselskaber har generelt skruet op for deres klimafokus, men fire selskaber halter efter, når det handler om at integrere den helt centrale Paris-aftale i investeringspolitikken.

Mens Folketinget og størstedelen af den danske pensionsbranche sætter fuld fart på klimaindsatsen, får fire pensionsselskaber hug for at svigte på klimafronten.

Ifølge en ny rapport fra Verdensnaturfonden (WWF) falder Danica, Velliv, PBU og Topdanmark igennem, da de endnu ikke har integreret klimaaftalen fra Paris i deres investeringspolitik.

»Vi ser fire selskaber, som slet ikke refererer til Paris-aftalen. Det er ganske enkelt ikke godt nok,« siger seniorrådgiver i WWF Trine Glue Doan.

De fire selskaber mener selv, at de har fokus på klimaudfordringerne med mange grønne investeringer, men ifølge WWF er det helt fundamentalt, at selskaberne systematisk indretter deres porteføljer, så de understøtter Paris-aftalens målsætning om, at temperaturen ikke må stige mere end to grader.

WWF’s konklusioner
  • WWF Verdensnaturfonden har undersøgt udviklingen i de 16 største danske pensionskassers klimafokus. Her ses en generelt positiv udvikling sammenlignet med sidste WWF-undersøgelse i 2018, mens få stadig halter efter.
  • WWF fremhæver, at 12 pensionsselskaber nu refererer til Paris-aftalen i deres investeringspolitik, og otte af dem har systematisk integreret aftalen i arbejdet med investeringer.
  • Danica Pension, PBU, Topdanmark og Velliv refererer stadig ikke til Paris-aftalen.
  • 10 selskaber har nu sat mål om at øge investeringer i grøn energi. Flere mangler dog at udtrykke en konkret tidshorisont, beløb og omfang.
  • Generelt set er der en stigning i andelen af grønne energiinvesteringer. WWF har dog ikke gennemanalyseret og sammenlignet selskabernes porteføljer, men baseret sig på svar fra selskaberne.
  • Lærernes Pension, PKA og MP Pension går foran med strategier for frasalg af fossile investeringer.
  • 14 pensionskasser har klima som et selvstændigt fokus i det aktive ejerskab, men ifølge WWF mangler der generelt dokumentation for effekten.
  • 15 pensionsselskaber udarbejder og offentliggør en eksklusionsliste, og 11 af dem har skrevet selskaber på eksklusionslisten på baggrund af klimahensyn.

Det kræver bl.a. systematiske analyser af CO2-påvirkningen fra både grønne og sorte investeringer, så selskaberne ved, om der er behov for at kanalisere pengene andre steder hen.

»Som store finansielle spillere mener vi, at de danske pensionsselskaber har et ansvar for, at deres investeringer ligger på linje med Paris-aftalen. Dertil kommer, at de også løber en investeringsmæssig risiko ved ikke at forholde sig til klimaforandringerne,« siger Trine Glue Doan.

Klimaprofessor på Københavns Universitet Katherine Richardson er enig i, at Paris-aftalen bør være et helt centralt udgangspunkt for alle pensionsselskabers investeringsbeslutninger. Både for klimaets skyld og for deres egen.

»Min erfaring er, at det ofte ikke er de moralske argumenter, der vinder i den slags institutioner. Derfor er det også interessant, at vi nu er i en situation, hvor klimafokus giver mening ud fra en rent økonomisk risikobetragtning,« siger hun.

Både Velliv og PBU meddeler da også, at man er i gang med interne drøftelser om nye klimastrategier. I Velliv forventer man at være klar i løbet af efteråret, mens PBU vil satse på at lancere nye klimaløfter i foråret 2020.

Nu er vi i en situation, hvor vi kan være systematiske, og fremover er det noget, vi løbende vil rapportere om.

Anders Svennesen, investeringsdirektør i Danica Pension

I Danica erkender investeringsdirektør Anders Svennesen, at man er kommet langsomt ud at startblokken, men til gengæld vil han sætte fuld fart på klimainvesteringerne fremadrettet. Det er bl.a. fusionen med SEB, der har gjort, at Danica først nu er i stand til at styre investeringerne systematisk i henhold til Paris-aftalens målsætninger.

»Nu er vi i en situation, hvor vi kan være systematiske, og fremover er det noget, vi løbende vil rapportere om,« siger Anders Svennesen.

Topdanmark, som opnår den dårligste klima-score i WWF-undersøgelsen, har valgt ikke at stille op til interview. I et skriftligt svar undlader Topdanmark at forholde sig til, hvorfor selskabet ikke indretter sig efter Paris-aftalen.

»Undersøgelsen (fra WWF, red.) giver et usikkert billede af virkeligheden, da den ikke rangerer selskaberne efter, hvordan de reelt handler. Man bør se på de faktiske investeringer,« skriver Henrik Thornval, finanschef i Topdanmark i en e-mail.

Den samlede danske pensionssektor meldte for nylig ud, at den vil investere 350 mia. kr. i grøn omstilling frem mod 2030. Ifølge WWF-rapporten er PKA og MP Pension i øjeblikket de bedste på klimafronten.

BRANCHENYT
Læs også