Finans

Du kender Buffett og Soros - her er matematikgeniet, der har sat dem eftertrykkeligt til vægs

Med matematiske modeller og masser af gearing har Jim Simons ifølge ny bog været i stand til at levere afkast på 39 pct. om året - efter omkostninger.

Jim Simons er ukendt i brede investorkredse - men han har sat Foto: Wiki

Han er én af finansverdenens mest hemmelighedsfulde figurer, men i en ny bog løftes en del af sløret for det kæderygende matematikgeni Jim Simons og hans succes med hedgefonden Renaissance Technologies, der har givet investeringslegender som Warren Buffett baghjul.

Ifølge Wall Street Journal har Renaissances flagskibsfond - som hovedsageligt består af de ansattes egne penge - givet et årligt afkast på 39 pct. siden 1988.

Det er ikke mange detaljer om Simons’ strategi, der er offentlige, men Simons har en matematisk baggrund som bl.a. kodebryder, og Renaissance benytter en såkaldt kvant-strategi, der ved hjælp af gearing og et enormt datamateriale foretager tusindvis af handler dagligt.

På Quora, der er et onlinefora, beskriver en person kaldet Sean Slotterback, hvordan han som porteføljechef i hedgefonden Highbridge Capital aldrig havde held med at kapre Simons’ medarbejdere og dermed få indsigt i strategien.

En enkelt gang var det imidlertid tæt på, da Highbridge fik overtalt en Renaissance-researcher kaldet Eddie-O til at skifte job - troede de.

»Den første dag dukkede han (Eddie-o, red.) op, og vi gjorde, som vi plejede og satte ham ind i vores systemer ... Den næste dag: En tom stol,« skriver Slotterback på Quora.

Eddie-o mødte aldrig ind hos Highbridge igen. Og forklarede aldrig, hvorfor han fortrød jobskiftet. Men han var tilsyneladende blevet lokket til at blive hos Renaissance.

»Jeg læste om ham senere: Han havde købt en alpe. Som i... et rigtigt bjerg i Østrig,« skriver Slotterback.

Hvorvidt den historie er sand, vides ikke, men med årligt afkast på 39 pct. er medarbejderne i hvert fald blevet hovedrige.

Jim Simons anslås ifølge Forbes at være god for mindst 21 mia. dollars.

Læs også