Finans

Chef for Finanstilsynet: Bankers forretningsmodel ude af kraft

Hvidvasksager har været med til at været med til at sende bankernes omkostninger i vejret. Foto: Mads Claus Rasmussen

Danske storbanker mistrives, mener Finanstilsynets direktør, Jesper Berg. Negative renter og øget regulering lægger stadigt større pres på indtjeningen, skriver Berlingske Business.

Bankernes forretningsmodel er udfordret for tiden.

Hvor bankerne tidligere tjente styrtende med penge på at låne ud, så trykker de negative renter fra centralbankerne nu forskellen mellem indlåns- og udlånsrenter ned.

Samtidig har afsløringen af store hvidvasksager presset bankerne til at skærpe kontrollen for at undgå at blive rodet ind i ny finansiel kriminalitet. Det har sendt omkostningerne i vejret.

Situationen sætter spor i bankernes egenkapitalforrentning, som nu ligger i niveauet 5-10 pct. For bare to år siden lå den på godt 12 pct.

Og den synkende egenkapitalforrentning stemmer ikke overens med aktiemarkedernes udvikling og erhvervslivets generelt gunstige indtjeningsmuligheder, mener Jesper Berg.

- Det er jo ikke, fordi bankernes nuværende afkast er urimeligt lave. Problemet er bare, at det er fem-ti pct. på et tidspunkt, hvor der næsten ikke er nogle tab, og hvor der har været betydelige kursgevinster, siger han til Berlingske Business.

Den måde hvorpå bankerne hvorpå er pressede, er dog ikke en finansiel krise, hvor det pludselig kan gå galt, understreger han.

- Men den nuværende situation betyder, at bankerne bliver langsomt kvalt, siger direktøren for Finanstilsynet.

BRANCHENYT
Læs også