Finans

Finanstilsynet slår alarm for hver tredje bank i Danmark i ny analyse

Selv om det går godt i Danmark nu, kan det meget hurtigt vende, vurderer Finanstilsynet. Når bankernes indtjening ikke lider overlast, skyldes det gunstige konjunkturforhold, da bankerne kun oplever ganske små tab på deres udlån. Foto: Lars Krabbe

Finanstilsynet råber vagt i gevær i en ny analyse, der viser, at hver tredje bank i Danmark ikke vil kunne holde til nedskrivninger på det historiske gennemsnit.

Det skriver Berlingske Business.

Selv om det går godt i Danmark nu, kan det meget hurtigt vende, vurderer Finanstilsynet. Når bankernes indtjening ikke lider overlast, skyldes det gunstige konjunkturforhold, da bankerne kun oplever ganske små tab på deres udlån.

Men hvis bankernes tab skulle begynde at stige, og nedskrivningerne øges til 1 pct. af udlån og garantier, vil antallet af banker med en basisindtjening, der ikke kan holde til det, stige fra fire til 21 ud af 63, fremgår det af Finanstilsynets nye analyse.

- Det svarer til, at 33 pct. af institutterne ikke kan absorbere nedskrivninger på det historiske gennemsnit, 1 pct. af udlån og garantier, skriver Finanstilsynet i sin analyse ifølge Berlingske Business.

I dag er nedskrivningerne dog så lave, at det scenarie ifølge Berlingske Business vil kræve et forholdsvist stort tilbageslag i den danske økonomi.

Bankerne er i dag presset på indtjeningen af lave renter samt øgede udgifter i form af bekæmpelse af hvidvask og skærpet compliance.

De faldende renter har dog samtidig betydet, at flere boligejere har omlagt deres lån, hvilket har øget bankernes gebyrindtægter. Det er dog blot et spørgsmål om tid, før "konverteringsfesten" slutter, vurderer Finanstilsynet.

Læs også