Finans

Storbank brød hvidvaskloven 23 millioner gange

Australske Westpac anklages for at have brudt hvidvaskningsloven over 23 mio. gange i løbet af seks år.

Westpac Banking Corp. er Australiens næststørste bank. Foto: AP/Rick Rycroft

I mere end 23 mio. tilfælde har den australske storbank Westpac undladt at indrapportere internationale transaktioner til den australske regerings finansielle efterretningstjeneste, Austrac, som banken ellers er forpligtet til.

Derfor er Westpac nu blevet anmeldt for at have overtrådt hvidvaskningsloven. Det skriver flere internationale medier, heriblandt Bloomberg og BBC.

I løbet af de seneste seks år har Westpac, ifølge Austrac, systematisk brudt kontrolrutinerne, som banken er underlagt. Den slags forsømmelser er med til at »undergrave tilliden til Australiens finanssystem,« siger Austracs adm. direktør Nicole Rose.

Når banker ikke rapporterer internationale transaktioner, forhindrer det Austrac i at spore transaktionerne, når det er nødvendigt i forbindelse med f.eks. en politiefterforskning.

Brian Hartzer, der er koncernchef i Westpac, erkender, at sagen er alvorlig, og at det aldrig burde have fundet sted. Austrac skriver i sin anmeldelse af sagen, at Westpac-ledelsen har udvist »ligegyldighed« i forhold til at overholde reglerne.

Westpac risikerer nu en stor milliardbøde.

Westpac er Australiens næststørste bank, kun overgået af Commonwealth Bank of Australia. Banken blev grundlagt i 1817 under navnet Bank of New South Wales og har i dag mere end 14 mio. kunder.

I regnskabsåret 2019 havde Westpac en omsætning på ca. 95 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også