Finans

Investor: Danske Banks brug af forskerordningen er »måske en diskussion værd«

De danske pensionsselskaber, der har aktier i Danske Bank, ser i store træk ikke noget problem med bankens brug af den såkaldte forskerordning.

Foto: Jens Dresling

Det er ikke et problem, at Danske Bank benytter sig af den såkaldte forskerordning til fire direktionsmedlemmer. Men ét aspekt kan måske være værd at diskutere. Sådan lyder det overordnet fra flere pensionsselskaber, som er medejer af landets største bank.

»Det er vigtigt at kunne tiltrække højt kvalificerede ledere til danske virksomheder. Det skal naturligvis ske i henhold til gældende dansk lovgivning,« udtaler Claus Wiinblad, chef for Danske Aktier i ATP, i et skriftligt svar til Finans.

Udtalelsen kommer, efter at Ekstra Bladet har bragt en historie om, at fire direktionsmedlemmer i Danske Bank er ansat på den såkaldte forskerordning og dermed betaler en lavere skattesats end ellers.

Finans rettede henvendelse til ATP, da det for nyligt gik sammen med pensionsselskaberne PFA, Industriens Pension og Pensiondanmark om et nyt skattekodeks.

»Investorerne accepterer ikke aggressiv skatteplanlægning,« lød det i det nye kodeks fra de fire pensionsselskaber.

ATP, Industriens Pension, Pensiondanmark og PFA definerer aggressiv skatteplanlægning som »udnyttelse af teknikaliteter i et skattesystem eller af inkonsistens imellem flere skattesystemer med henblik på at reducere skatteforpligtelser.«

Danske Bank har ikke selv ønsket at sætte navn på de fire direktører, men ifølge Anders Drejer, som er ledelsesprofessor ved Aalborg Universitet, kan man ved hjælp af udelukkelsesmetoden regne ud, hvem der er tale om.

Det drejer sig ifølge professoren om hollandske Chris Vogelzang, der er adm. direktør, og franskmanden Philippe Vollot, der er chef for compliance. Derudover er det danskerne Carsten Rasch Egeriis, der er chef for group risk management, og Jakob Groot, der er chef for corporates & institutions.

Fra MP Pension lyder det, at de to sidste navne kan være en diskussion værd.

»Hensigten med loven er vel, som det også er formuleret, at tiltrække udenlandske forskere og nøglemedarbejder her til landet. At det så også kan komme til at gælde for danskere, der har arbejdet i udlandet og efter en årrække vender hjem til et job i Danmark, er måske en diskussion værd. Hvis det ikke har været hensigten med loven, så må politikerne jo lave loven om,« siger direktør i MP Pension, Jens Munch Holst.

I pensionsselskabet PFA, der var ét af de fire pensionsselskaber med det nye skattekodeks, har sendt følgende skriftlige svar:

»Hverken vores skattepolitik eller code of conduct (skattekodeks) på skatteområdet forholder sig til den såkaldte forskerordning, hvor formålet er at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, hvilket et politisk flertal i Folketinget står bag,« lyder det.

Velliv, der selv offentliggjorde et nyt skattekodeks for nyligt, oplyser, at det ikke kommentere, hvad der sker i de enkelte selskaber, man er investeret i.

BRANCHENYT
Læs også