Serier

Bankerne kan tjene en milliard på minus-renter

Hvis bankerne sætter kunder til at betale en rente på 0, 75 pct., hvis man har 750.000 kr. eller mere stående i banken, så skæpper det godt i kassen, viser en ny analyse.

Nu gør de negative renter ondt

Flere banker har de seneste måneder varslet negative renter for nogle af deres mest velhavende kunder.

Ifølge Nationalbanken vil de negative renter have en "begrænset effekt" på sektorens indtjening som helhed, hvis alle banker indførte det.

Det skriver Nationalbanken, der er bankernes bank, i seneste udgave af analysen Finansiel Stabilitet.

I analysen tager Nationalbanken udgangspunkt i, at flere banker har varslet negative renter på 0,75 procent for indlån på over 750.000 kroner.

Ifølge Nationalbanken vil de negative renter give den samlede sektor en øget indtjening på cirka 1,1 milliard kroner, hvis der ses bort fra kundernes mulighed for at reagere på de negative renter.

- En reaktion kunne for eksempel være, at husholdninger med både gæld og bankindskud reducerer indlånet ved at afdrage på gæld, står der i analysen.

Beløbet på 1,1 milliard kroner svarer ifølge Nationalbanken til 3,7 procent af bankernes samlede indtjening på godt 30 milliarder kroner i 2018.

Jyske Bank var den første store Danske Bank, der for nogle måneder siden besluttede at varsle om negative renter.

Siden er en stribe andre banker fulgt op med lignende tiltag. Det gælder blandt andet Sydbank, Spar Nord, Alm. Brand, Ringkjøbing Landbobank og Nordea.

Hvis alle banker herhjemme skulle ende med at indføre negative renter, ville tusindvis af danskere blive ramt af det.

Nationalbanken nævner, at cirka 178.000 personer har indlån i banken på mere end 750.000 kroner, svarende til et samlet indestående på omkring 280 milliarder kroner.

Langt de fleste personer har dog et noget mere beskedent indskud i bankerne.

Omkring 70 procent af de knap fem millioner personer med en indlånskonto har indlån under 100.000 kroner, oplyser Nationalbanken.

BRANCHENYT
Læs også