Serier

Eksperter: Rebet begynder at stramme til om Danske Bank og negative renter

Danske Bank lurepasser, når det gælder negative renter til privatkunder. Men det er kun et spørgsmål om tid, inden storbankens kunder vil blive ramt, fastslår flere eksperter.

Nu gør de negative renter ondt
Konkurrenter som Spar Nord, Sydbank og senest Nordea har alle varslet negative renter for privatkunder. Imens skeler hele banksektoren spændt til giganten Danske Bank. Foto: Jens Dige/POLFOTO/Arkiv.

Nordea, Sydbank og Jyske Bank er alle på vej med negative renter til privatkunder. Imens tøver Danske Bank-ledelsen.

Det er dog kun et spørgsmål om tid, før Danmarks største bank må bide i det sure æble og indføre negative renter for privatkunder, fastslår flere eksperter.

»Danske Bank slipper ikke. Alle banker, der ikke indfører negative renter, vil opleve, at de penge, som cirkulerer rundt, vil havne i de banker, hvor kunder kan stå i læ uden at skulle betale for det,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Negative renter
  • I juli 2012 indførte Nationalbanken for første gang nogensinde negative renter for indskudsbeviser.
  • Det skete, efter at Den Europæiske Centralbank havde banket renten ned i et forsøg på at få gang i den økonomiske vækst efter finanskrisen.
  • De negative renter betød, at danske banker pludselig skulle betale 0,20 pct. i rente for at have penge stående i Nationalbanken.
  • Siden har Nationalbanken flere gange drejet på renteknappen, og i 2016 fik det de første banker til at pålægge erhvervslivet negative renter.
  • Til gengæld var private friholdt for negative renter af indskud i bankerne.
  • Det ændrede sig imidlertid i august 2019, da Jyske Bank indførte negative renter for privatkunder. Siden er Sydbank og Spar Nord fulgt efter.
  • Den 12. september satte Den Europæiske Centralbank så sin indlånsrente ned fra -0,4 pct. til -0,5 pct.
  • Det fik efterfølgende Nationalbanken til at sænke renten på indskudsbeviser fra -0,65 pct. til historisk lave -0,75 pct.

Som eksempel peger han på Bank Norwegian, der på ni måneder har oplevet, at deres indlån er steget med 53 pct. til 4,5 mia. kr., fordi banken er blandt de få, der fortsat tilskriver renter på indlån.

Mybanker-topchef Marlene Nørgaard Carolus er enig.

»Hvis vi kan tage vores indlån over i en bank, som ikke har negative renter, og så lade vores øvrige bankforretninger blive, hvor de er i dag, så vil alle jo bare gøre det,« siger Marlene Nørgaard Carolus, der tidligere har været global chef for velhaverkunder i Danske Bank.

At Danske Bank-ledelsen ikke har travlt med at gå forrest med negative renter til private, kan skyldes, at storbanken ikke på samme måde som f.eks. Jyske Bank er ved at drukne i indlånsoverskud, lyder meldingen.

Jeg tror simpelthen ikke, at Danske Bank gider være de første og dermed risikere at få alle øretæverne. Negative renter til private er jo ikke en vindersag.

Lars Krull, seniorøkonom ved Aalborg Universitet

»Når man kigger på balancen i Danske Bank, så har banken ikke samme behov for at bruge rentevåbnet, som f.eks. Jyske Bank har,« siger Lars Krull, bankekspert og seniorøkonom ved Aalborg Universitet.

Per Hansen er enig. Men han ser også bankens tøven som et forsøg på at undgå endnu mere dårlig reklame efter et år med det, der i folkemunde kaldes møgsager, som han formulerer det.

»Derfor har Danske Bank ikke brug for at være den første bank, der lader indlånsrenterne afspejle markedsvilkårene,« siger Per Hansen.

Lars Krull peger på, at Danske Bank var hurtig på aftrækkeren i forhold til at indføre negative renter for udvalgte erhvervskunder tilbage i 2016.

Men det er tre år, en hvidvasksag og en træls gebyrsag siden. Derfor er situationen i dag en anden.

»Jeg tror simpelthen ikke, at Danske Bank gider være de første og dermed risikere at få alle øretæverne. Negative renter til private er jo ikke en vindersag,« siger Lars Krull.

I begyndelsen af november slog Danske Bank-topchef Chris Vogelzang fast, at banken »har ingen intention om, at en gennemsnitskunde skal betale negative renter«.

I dag lyder det fra Danske Bank, at der ikke er noget nyt omkring bankens overvejelser om indførelse af negative renter for private.

BRANCHENYT
Læs også