Finans

Danskerne tror, at bankerne tjener mest

Undersøgelse viser, at danskerne vurderer bankerne til at ligge i toppen af det danske erhvervsliv.

Kun 3 pct. af danskerne vurdere bankerne til at tjene mindre end resten af dansk erhvervsliv. Foto: Olivia Loftlund/ Ekstra Bladet

Danskerne vurderer bankerne til at være i toppen af dansk erhvervsliv, når det kommer til indtjening. Kun 3 pct. vurderer, at bankerne tjener mindre end resten af dansk erhvervsliv. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Finans Danmark, der er interesseorganisation for den finansielle sektor.

Ifølge Finans Danmark har bankerne generet set en lavere indtjening sammenlignet med andre danske virksomheder. Alligevel har 57 pct. af de adspurgte danskere svaret, at de vurderer bankerne til at tjene mere.

»Sammenligner man de 18 største danske bank- og realkreditinstitutter med de ikke-finansielle C25-virksomheders regnskaber for 2018, fremgår det, at bankernes afkast ligger i den lave ende. De danske banker leverede generelt afkast i lejet 6-12 pct., mens flertallet af de ikke-finansielle C25-seslskaber leverede afkast på over 20 pct., en god del endda langt over«, siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark i en pressemeddelelse.

Kun 17 pct. tror, at bankerne tjener det samme som resten af dansk erhvervsliv, mens 3 pct. mener, at bankerne må tjene mindre. De resterende har valgt muligheden ”ved ikke”.

De negative renter har da også presset bankerne. En opgørelse fra Finans Danmark viser, at indtjeningen i årets første ni måneder er 8 pct. lavere end i samme periode af 2018. Og hele 32 pct. lavere i forhold til den tilsvarende periode af 2017.

Bankernes faldende overskud hænger i høj grad sammen med de negative rente samt en faldende efterspørgsel på nye lån.

Der er dog også kommet flere udgifter til i form af lønudgifter til at forhindre hvidvask samt udgifter til compliance, der dækker over virksomheders arbejde med at sikre, at man overholder de gældende regler og retningslinjer.

BRANCHENYT
Læs også