Finans

Han kom - han så - og han sejrede for fjerde år i træk

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, er blevet genvalgt som formand for Finans Danmark.

Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit, er blevet genvalgt som formand for Finans Danmark, som skal til at bruge kræfter på at være med til at fremme den grønne omstilling. Foto: Carsten Bundgaard

Han skriver sig ind i Danmarkshistorien ved at være den første i nyere tid, som bliver valgt som formand for bankerne for fjerde gang i træk. Reglerne har tidligere dikteret, at en formand kun sad to år ad gangen.

Og det er klogt af bestyrelsen i Finans Danmark at vælge Nykredits koncernchef Michael Rasmussen som formand, lyder det fra en ekspert. Han er nemlig den eneste chef blandt de store spillere i finanssektoren, som kan stå i spidsen for de for samfundet så vigtige banker.

»Michael Rasmussen er den helt rigtige til at repræsentere bankerne. For det første har han gjort det godt indtil nu, og for det andet er han i en virksomhed, som har høj troværdighed af et finansielt institut at være,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han peger på, at tiden ikke er til at lade en Danske Bank-direktør være finanssektorens ansigt udadtil.

»Det handler ikke om at tale Jacob Aarup-Andersen (Danske Banks finansdirektør, red.) ned, for han er utvivlsomt en meget dygtig bankdirektør. Men han repræsenterer en virksomhed, som ikke kan tale på finanssektorens vegne på grund af de uheldige sager, som banken har haft. Det ville være uklogt, så genvalget af Michael Rasmussen er helt rigtigt,« siger Lars Krull.

Men hvad med Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam? Han er normalt ikke bleg for at udtale sig om de fleste ting. Ifølge Lars Krull kunne han sagtens repræsentere bankerne. Der er dog ét problem. Han gider ikke.

Anders Dam har flere gange udtalt, at det er for besværligt at sidde i Silkeborg, hvor Jyske Bank har hovedsæde, og samtidig være formand for Finans Danmark, fordi der hver eneste uge er møder i Finans Danmarks hovedsæde på Amaliegade i indre København.

Det var derfor Michael Rasmussen, som for fjerde år i træk trådte op på talerstolen på Finans Danmarks traditionsrige årsmøde foran flere de mange fremmødte bankdirektører, ministre, politikere og nationalbankdirektører for afholde årets beretning.

Og mens han sidste år brugte talen på at opfordre til, at bankerne opfører sig ordentligt og ikke kun følger lovens bogstav, men også ånd, blev dette års årsmøde brugt på at sætte fokus på, hvordan bankerne kan hjælpe samfundet med den grønne omstilling.

For efter flere års krise, hvor sager om hvidvask, skatteunddragelse og dårlig investeringsrådgivning har hærget finanssektoren, vil bankerne nu forsøge at positionere sig mere positivt i samfundsdebatten.

Og bankerne spiller en stor rolle i den grønne omstilling. Vurderingen er, at Finans Danmarks medlemmer allerede i dag finansierer grønne aktiviteter for 400 mia. kr., og at bidraget i 2030 kan være vokset til 700 mia. kr. i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også