Finans
BREAKING

Banknordik indfører negative renter på indskud over 0,5 mio. kr.

Bank Nordik følger trop og indfører negative renter for privatkunder. Banken grænsen for negative renter til indestående for en halv million kroner og op.

Foto: BankNordik

Bank Nordik har besluttet at indføre negative renter på alle pensionsmidler samt indlån fra privatkunder, der overstiger over en halv million kroner. Samtidig skal banken fyre 10 ansatte og nedlægger 15 ubesatte stillinger.

Det oplyser banken til fondsbørsen.

Det skal være med til at styrke den færøske banks driftsindtjening med ca. 40 mio. på årsbasis.

Med virkning fra marts 2020 indfører BankNordik negative renter på 0,75 pct. for pensionsmidler (ingen minimumsgrænse) samt på privatindlån, der overstiger 500.000 kr.

- Denne øvelse handler først og fremmest om, at vi som en ansvarlig bank ikke kan fortsætte med at tilbyde produkter, som vi taber penge på, siger Árni Ellefsen, administrerende direktør i BankNordik.

De negative renter træder i kraft fra marts næste år.

Bank Nordik har hovedsæde i Torshavn på Færøerne, men har også 12 filialer i Danmark og et i byen Nuuk i Grønland.

I Danmark er det hovedsageligt privatkunder, som banken betjener.

Banknordik er ikke den eneste bank i Danmark, som har set sig nødsaget til at indføre negative renter over for kunder på grund af det negative rentemiljø.

Jyske Bank var den første store bank herhjemme, der tidligere i år besluttede at varsle negative renter.

Siden har en stribe andre banker varslet lignende tiltag. Det gælder blandt andet Sydbank, Spar Nord, Alm. Brand, Nordea og Ringkjøbing Landbobank. Her er trenden dog, at de negative renter først starter ved 750.000 kr., hvor Banknordik indfører negative renter for indestående over 500.000 kr.

Det er hovedsageligt en reaktion på renten hos Nationalbanken, der er bankernes bank. Her er renten også negativ.

Når bankernes indestående hos Nationalbanken ikke er en indtægt, men en udgift, så presser det økonomien hos bankerne.

Det har fået bankerne til at lede efter nye måde at kradse deres penge ind. Siden 2016 har erhvervskunder i mange banker betalt negative renter på deres opsparinger.

Samtidig leder bankerne også efter måder at stramme bæltet på. Nordea har torsdag annonceret, at der bliver ikke ansat nyt personale til ubesatte stillinger eller oprettet nye stillinger lige foreløbig.

I oktober har Danske Bank indført et lignende ansættelsesstop.

BRANCHENYT
Læs også