Finans

Goldman Sachs vil betale 13,5 mia. kr. for at forlige skandalesag

Storbanken er angiveligt klar med den store pengepung for sin rolle i en malaysisk skandale.

Goldman Sachs spillede en nøglerolle i en omfattende skandalesag i Malaysia, og det kommer nu til at koste banken dyrt. Arkivfoto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Storbanken Goldman Sachs forhandler med den amerikanske anklagemyndighed om at betale en bøde på op imod 13,5 mia. kr.

Det rapporterer flere internationale medier herunder Reuters, The New York Times og The Wall Street Journal.

Samtidig vil et af storbankens datterselskaber i Asien erklære sig skyldig i at have spillet en rolle i en stor korruptionsskandale i Malaysia, hvor banken ifølge amerikansk ret har gjort sig skyldig i bestikkelse.

Den tidligere regering i Malaysia etablerede en statsejet investeringsfond, 1MDB, i 2009. Ifølge det amerikanske justitsministerium har ansatte på højt niveau i fonden misbrugt anslået 30 mia. kr. fra 2009 til 2014.

Goldman Sachs var knyttet til fonden som investeringsbank og har bl.a. arbejdet med at rejse kapitalen til den. Det har tidligere været fremme, at bankens ansatte i den forbindelse angiveligt bestak udenlandske ledere for at sikre tegningen af kapital.

Goldman Sachs er blevet undersøgt i mindst 14 lande for sin rolle i sagen. Ifølge det amerikanske justitsministerium tjente storbanken 4 mia. kr. i gebyrer på fonden.

I november 2018 blev to tidligere Goldman Sachs-ansatte, Tim Leissner og Roger Ng, strafferetligt anklaget af det amerikanske justitsministerium for deres rolle i sagen. Tim Leissner har erklæret sig skyldig, mens Roger Ng har erklæret sig ikke-skyldig.

Ifølge myndighederne blev milliarder af kroner stjålet fra fonden og brugt af offentlige embedsmænd fra Malaysia og andre med tilknytning til fonden.

Penge stjålet fra fonden er bl.a. brugt på at købe diamanter og malerier af Picasso og Monet. Filmen »The Wolf of Wall Street« er ifølge anklagerne også delvist finansieret med stjålne midler fra fonden.

Goldman Sachs forhandler angiveligt også i en separat sag om at betale en bøde direkte til Malaysia. Det kan bringe den samlede bøde til banken op over 13,5 mia. kr.

Skandalesagen væltede den daværende premierminister Najib Razaks regering i Malaysia.

Goldman Sachs har sagt, at Tim Leissner handlede på egen hånd, og at banken samarbejder med de amerikanske myndigheder for at hjælpe efterforskningen på vej.

Forliget med myndighederne kan ifølge kilder med indsigt i sagen falde på plads i næste måned.

BRANCHENYT
Læs også